Most olvasott cikk
Belgium az alkotmányban rögzítette, hogy az állatok érző lények

Belgium az alkotmányban rögzítette, hogy az állatok érző lények

Gent város Belgium Flandria régiójában.

Alkotmánymódosítás mellett döntött a belga parlament, hogy biztosítsák az állatoknak az érző lények státuszát és az ezzel járó védelmet. A határozat tükrözi a belga lakosság véleményét: egy 2017-es felmérés során a válaszolók 86 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szükségesnek tartja ezt a lépést.

Alkotmányos védelmet kaptak az állatok Belgiumban, miután a parlament alsó- és felsőháza is elfogadta az erről szóló javaslatot. Ennek köszönhetően a belga alkotmány 7a. cikke a Vegan FTA szerint immár a következőképpen szól:

A szövetségi állam, a közösségek és a régiók saját hatáskörük gyakorlása során biztosítják az állatok mint érző lények védelmét és jólétét.

Az indítványra a szenátus már korábban rábólintott, az alsóházban pedig kétharmados többségnek kellett elfogadnia. Végül 70 igen, 23 nem és 29 tartózkodás mellett lépett érvénybe az újítás. Ez az alkotmány negyedik jelentős, az egyéni jogokat érintő módosítása, az általános választójog, a nemek közötti egyenlőség és a fogyatékkal élők jogainak biztosítása után.

Az állatvédők értelemszerűen örömmel fogadták az alkotmánymódosítást. „Ez történelmi győzelem a GAIA és mindazok számára, akik az állatok érdekeit védik. Harminc évvel ezelőtt egy ilyen áttörés még egész egyszerűen elképzelhetetlen lett volna. Ma azonban az állatjólét önálló alkotmányos értékké válik, más alapelvekkel egyenértékűvé.

Ez az elismerés a társadalomban bekövetkezett jelentős változást tükrözi, és rávilágít az állatvédelem növekvő jelentőségére hazánkban. Ez az a fajta előrelépés, amelyért a GAIA megalapítása óta küzd” – fogalmazott Michel Vandenbosch, a GAIA belga állatvédelmi csoport elnöke.

A belgák teljes mellszélességgel támogatták az állatok érző lényekként való rögzítését az alkotmányban. A GAIA 2017-es felmérése szerint a lakosság 86 százaléka szerette volna, hogy ez a lépés megtörténjen. A válaszadók 90 százaléka pedig úgy nyilatkozott – alkotmány ide vagy oda –, az állatok érzéseit el kell ismerni és tiszteletben kell tartani.

Több országban is elismerték már, hogy érző lények az állatok

Belgium ilyen tekintetben a legkevésbé sem számít úttörőnek, számos más ország rögzítette már az alkotmányában, hogy védelem illeti meg az állatokat. Az Európai Unió tagállamai közül megtette már ezt a lépést

  • Németország,
  • Szlovénia,
  • Luxemburg,
  • Olaszország és
  • Ausztria is.

Az EU-n kívül pedig Boris Johnson miniszterelnöksége alatt rögzítette törvényben az Egyesült Királyság, hogy az állatok is érző lények. Koreában a demokrata párt vetette fel, hogy változtatni kellene az állatok jogi státuszán.

Belgiumban egyébként a közelmúltban több, az állatoknak kedvező döntés is született. Év elején úgy döntött a kormány, hogy szemet hunynak azon dilemma felett, miszerint növényi alapú termékeket húsos elnevezésekkel dobnak a piacra bizonyos gyártók. A címkeháború lezárultával tehát eldőlt: nem kell új elnevezést kreálni a Belgiumban árult vegán burgernek, ahogy a vegán steak is maradhat ezen a néven a boltok polcain.

Az alkotmánymódosítás általánosságban az állatokat érinti, nem emeli ki sem a haszon-, sem a háziállatokat. Nem lehet tehát tudni, hogy az újítás csak a háziállatokkal szemben elkövetett bűncselekményeket súlyosbítja majd, vagy esetleg a haszonállatok helyzetét is javíthatja-e.

Utóbbit célozza mindenesetre az állatjóléti címke bevezetése egy belga régióban, Flandriában. Az év elején bejelentett rendszerrel arra ösztönöznék az állati eredetű termékek gyártóit, hogy ne csak az alapvető állatjóléti elvárásoknak akarjanak megfelelni. Ben Weyts flamand állatjóléti miniszter szerint a vásárlók tudatos döntéseikkel sokat segíthetnek abban, hogy a projekt sikeres legyen.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.