Most olvasott cikk
Állatáldozatokkal járó rituálét akadályozott meg a rendőrség: 13 éves gyermek is részt vett rajta

Állatáldozatokkal járó rituálét akadályozott meg a rendőrség: 13 éves gyermek is részt vett rajta

Kecskeáldozatokat akartak bemutatni a hegyen

Tizenhárom embert vett őrizetbe a rendőrség, akik a gyanú szerint kecskét akartak áldozni a jeruzsálemi Templom-hegyen. A gyanúsítottak között van egy 13 éves gyerek is, de a legidősebb is csak 21 esztendős. A Templom-hegy nemcsak a zsidó, de a muszlim és keresztény lakosság számára is szent hely, az áldozat bemutatása komoly vallási konfliktust eredményezett volna.

Tizenhárom főt, köztük egy 13 éves gyereket vett őrizetbe az izraeli rendőrség, akik vélhetően állatáldozat bemutatására készültek a Templom-hegyen. A gyanúsítottaknál kecskéket találtak, akiket bevásárlószatyorban vagy babahordóban próbáltak felvinni a szent helyre – számolt be a próbálkozásról a Times of Israel hírportál.

A Templom-hegyet a három nagy monoteista világvallás egyaránt szent helyként kezeli. Kifejezetten a zsidók és a muszlimok számára van kitüntetett szerepe. A bibliai időkből származó állatáldozat bemutatásának megakadályozása nemcsak állatvédelmi szempontból volt szükséges, de a hely status quójának fenntartása érdekében is kritikus fontosságú.

Felszólítjuk a közösség tagjait, hogy ne adjanak teret a szélsőséges elemeknek, amik a rend és a törvény megbontására buzdítanak. A Templom-hegyen és más szent helyeken érvényben lévő szabályozásokat megőriztük és a továbbiakban is meg fogjuk őrizni. Nem engedjük, hogy egyes szélsőségesek és bűnözők megszegjék azokat

– szólította fel a rendőrség a lakosságot.

A gyanúsítottakat egy jeruzsálemi rendőrőrsre vitték, ahol kihallgatták őket. Az állatokat elkobozták, és elszállították egy olyan helyre, ahol megfelelő állatorvosi ellátásban részesülhetnek.

A pészah alkalmával a bibliai időkben bemutatott állatáldozat újjáélesztésének szándéka nem új keletű dolog. Tavaly is beszámoltunk a mostanihoz minden tekintetben hasonló próbálkozásról, amit szintén megakadályozott a rendőrség. Tájékoztatásuk szerint idén is megjelentek olyan publikációk (szórólapok, kiáltványok), amelyek állatáldozat bemutatására szólították fel a zsidó lakosságot.

A Visszatérés a hegyhez nevű szélsőséges vallási szervezet minden évben megpróbálja engedélyeztetni az állatáldozatot, de minden évben rendre elutasítják a kérvényt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.