Most olvasott cikk
Újabb ember fertőződött meg madárinfluenza-vírussal az Egyesült Államokban

Újabb ember fertőződött meg madárinfluenza-vírussal az Egyesült Államokban

Kesztyűs kéz H5N1 feliratú kémcsövet tart, a háttérben csirkék

A jelenlegi madárinfluenza-járvány kapcsán ez már a harmadik olyan eset az Egyesült Államokban, amikor embert fertőz a vírus. Az egészségügyi hatóságok szerint továbbra sem áll fenn az embereket érintő globális járványveszély.

Egy michigani férfi a harmadik az országban, aki a tehenészetekben a közelmúltban kitört madárinfluenza-járvány kapcsán megfertőződött a vírussal – írta meg a Stat News. Az idei első esetről, ami Texasban történt még áprilisban, mi is beszámoltunk.

Ez volt akkor hivatalosan a második madárinfluenza-fertőzés az Egyesült Államokban, és az első olyan, ami a jelenlegi, a tehenészeteket sújtó hullámhoz kapcsolódik. A legelső H5N1-fertőzést emberben 2022 áprilisában találták a hatóságok. A mostani esettel ez a negyedik madárinfluenza-fertőzés, amit az Egyesült Államokban valaha regisztráltak.

A mostani illető egy michigani tehenészetben dolgozik, ahol a beteg marhákat gondozta, mindezt védőfelszerelés nélkül. A védőfelszerelés használata egyébként nem kötelező, bár az egészségügyi szervek próbálják biztatni rá a gazdákat és a telepen dolgozókat.

Az illető munkája során természetes módon elég gyakran került kapcsolatba a vírussal, így is fertőződhetett meg. Az állam egészségügyi hivatalának orvosi vezetője, Natasha Bagdasarian kiemelte, hogy itt nem egy rövid kitettségről van szó, hiszen az illető sokat volt fertőzött állatok közelében. Vagyis nem kell attól tartani, hogy az emberek könnyen fertőződnek.

A fertőzött személyt nem kellett kórházba szállítani, tünetei enyhék, otthon lábadozik. A hatóságok influenza elleni gyógyszereket adtak neki, és arra kérték, hogy tartson távolságot családtagjaitól. A telepről 40 embert teszteltek madárinfluenza-vírusra, az ott dolgozó 350 személyt pedig folyamatosan megfigyelik. Egyelőre senki másról nem derült ki, hogy megfertőződött volna a vírussal. Ez a farm egyébként nem ugyanaz a michigani állattartó telep, ahonnan a vírus most kitört hullámában megfertőződött második személyt jelentették.

A madárinfluenza továbbra sem veszélyes, de a hírek aggasztók

A mostani eset kapcsán némi aggodalomra ad okot, hogy az eddigi fertőzötteknél (a texasi és az első michigani esetben) csak kötőhártya-gyulladás jelentkezett, légúti panaszok nem jártak együtt a fertőzöttséggel. Ennél az esetnél viszont a szem váladékozása mellett légúti panaszok (köhögés) is megjelentek, a Center for Disease Control and Prevention (CDC) igazgatóhelyettese, Nirav Shah elmondása alapján.

A légúti tünetek megjelenése azt jelzi számunkra, hogy magasabb a veszélye a fertőzésnek. Egyszerűen mondva: az, aki köhög, valószínűleg könnyebben terjeszti a vírust, mint az, akinek csak kötőhártya-gyulladása van

– magyarázta Shah a légúti panaszok jelentőségét.

Eközben Finnországban arra készülnek, hogy madárinfluenza elleni vakcinát adnak azoknak, akik különösen ki vannak téve a fertőzés veszélyének. Ez elsősorban a baromfi- és szőrmetelepeken dolgozókat, állatorvosokat és a vírust kutató tudósokat érinti.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.