Most olvasott cikk
Florida az első amerikai állam, ahol betiltottak egy fontos élelmiszeripari innovációt

Florida az első amerikai állam, ahol betiltottak egy fontos élelmiszeripari innovációt

Egy kutató petri csészében mutat be egy laborban előállított, miniatűr húst, amihez nem kellett állatot levágni.

Az állam kormányzója májusban írta alá a törvényt, aminek következtében másodfokú kihágásnak számít, ha valaki sejtalapú húskészítményt értékesít vagy állít elő. Ezzel a lépéssel Florida az első amerikai állam, ahol betiltják a sejtalapú húsokat. Mindeközben Dél-Koreában létrehoztak egy szabályozásmentes zónát a laborhúsok fejlesztésének felgyorsítása érdekében.

Július elsején lép hatályba az a törvény, amely megtiltja Florida állam területén a sejtalapú húsok gyártását és értékesítését. Ron DeSantis, az állam kormányzója még májusban írta alá az 1084-es törvényjavaslatot, ezzel pedig Florida az első olyan állam Amerikában, ahol ilyen tiltást bevezettek – írja a Vegconomist.

Egy olyan ideológia ellen harcolunk, ami lényegében el akarja törölni a hústermelést az Egyesült Államokban és az egész világon egyaránt. Florida államban mi nagyon egyértelműen jelezzük, hogy hol állunk: a mezőgazdaság oldalán vagyunk. Vigyétek innen a kamulaborhúsotokat máshová. Mi nem kérünk belőle Floridában

– mondta a kormányzó a törvény bevezetése kapcsán rendezett eseményen.

Számítani lehetett a lépésre

A szándék nem új keletű. Már tavaly decemberben beszámoltunk róla, hogy Tyler Sirois, a floridai képviselőház republikánus képviselője szorgalmazta a sejtalapú készítmények betiltását az államban.

A Good Food Institute Europe munkatársa, Alice Ravenscroft már akkor figyelmeztetett, hogy az új élelmiszergyártási technológiák betiltása nagyon komoly versenyhátrányt jelenthet a jövőben az államnak. A sejtalapú húsgyártás ugyanis akár 1,1 milliárd dolláros üzletté is növekedhet 2034-re. A piaci részesedés oroszlánrésze pedig Észak-Amerikában összpontosulhat.

Egy másik javaslat értelmében Floridában azt is fontolgatják, hogy az állami törvények szövegezéséből eltávolítsák a „klímaváltozás” kifejezést, miközben enyhítenének az energiaellátást sújtó korlátozásokon. Mindezt úgy, hogy Florida a legmelegebb állam az Egyesült Államokban, ráadásul a legtöbb üzleti és lakónegyed a tengerparti területeken helyezkedik el, amiket komolyan fenyeget a tengerszint megemelkedése.

A globális elit meg akarja mondani, hogy viselkedjünk, és rá akarja tukmálni a Petri-csészés húst meg a rovarokat az amerikaiakra. A floridaiak nemet mondanak erre. Büszkén írtam alá az 1084-es törvényjavaslatot, hogy kizárjam a laborhúst az államból, és hogy előtérbe helyezzem a gazdálkodóinkat a globális elit és a Világgazdasági Fórum propagandájával szemben

– mondta DeSantis.

Nem mindenhol szitokszó a sejtalapú hús

Az állattartást igénylő húsgyártásnál lényegesen kedvezőbb környezeti hatásokkal működő sejtalapú húsgyártással szemben nem csak Flordia kormányzójának vannak ellenérzései. Olaszországban is betiltották ezeket a készítményeket, és sok helyen igyekeznek az agrárszektor kegyeit elnyerni azzal, hogy az új technológia útjába akadályokat görgetnek.

De vannak olyan országok is, ahol a sejtalapú húst potenciális megoldásnak látják az intenzív állattartás fenntarthatatlanságával szemben. Dél-Koreában létrehoztak egy szabályozásmentes zónát, ami a sejtalapú élelmiszergyártás fejlesztését igyekszik felgyorsítani. Valamint az Egyesült Királyság is szeretné, ha az ilyen technológiával készült ételek engedélyeztetése gyorsabban haladna.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.