Most olvasott cikk
Állatáldozatra készültek Jeruzsálemben, a rendőrség akadályozta meg

Állatáldozatra készültek Jeruzsálemben, a rendőrség akadályozta meg

Többeket is letartóztatott a jeruzsálemi rendőrség, miután vallási indíttatású állatáldozatra készülhettek. Visszatérő problémává vált ez az elmúlt években, mivel sokan követelik a régi hagyomány felélesztését.

Őrizetbe vett a rendőrség több embert is a jeruzsálemi Templom-hegy közelében, akik a gyanú szerint kecskéket és bárányokat terveztek áldozni pészah alkalmából.

A rituális áldozathozatalt a bibliai időkben végezték a jeruzsálemi szent helyen, az elmúlt években pedig egyes szélsőséges vallási csoportok azért kezdtek kampányolni, hogy visszatérhessen ez a szokás. Szórólapokat is osztogatnak, pénzjutalmat ajánlva azoknak, akik sikeresen elvégzik a rituálét, ahogy azoknak is, akiket úton a Templom-hegy felé letartóztatnak.

A Visszatérés a hegyhez nevű szervezet évről évre hivatalos kérvényt is benyújt az áldozathozatal engedélyezésére, bár eddig egyszer sem kapták meg a jóváhagyást. Ez azonban nem akadályozza meg a csoport élén álló Rafael Morrist abban, hogy minden évben megkísérelje a vallási rituálé végrehajtását, rendszerint le is tartóztatják pészah idején. Idén is menetrend szerint lekapcsolta őt a rendőrség, miközben a fiával egy bárányt vittek a szent hely felé.

Több izraeli hivatalnok is attól tart, ha az állatáldozatra törekvők közül bárki sikerrel járna, az zavargásokat váltana ki a muszlim lakosság körében. Az izraeliek és palesztinok között márpedig így is rendkívül gyakoriak az összecsapások.

A Nyugati Fal Örökség Alapítvány az izraeli főrabbinátus utasításainak tesz eleget, azaz generációk óta tiltakozik minden ilyen jellegű cselekmény ellen, és évek óta meg is akadályozza ezeket

– olvasható a Templom-hegy bejáratát ellenőrző alapítvány közleményében.

A többség szemében a vallási célú állatáldozat ma kifejezetten barbár, a legkevésbé sem civilizált tevékenységnek minősül. Ugyanakkor több állatvédelemmel foglalkozó aktivistacsoport is felhívta már arra a figyelmet, hogy a disznótoros fesztiválokról és böllérversenyekről is elmondható ugyanez.

(The Israel Times)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.