Most olvasott cikk
Gyorséttermekbe és kocsmákba is eljuthat az illegális hús

Gyorséttermekbe és kocsmákba is eljuthat az illegális hús

Egy húsos hamburgert utasít el egy nő.

A csempészek különféle trükkök segítségével juttatják be az Egyesült Királyságba az illegális húst. Tudják, milyen járművel és hol érdemes átkelni a határon. A brit kormány szigorítást tervez a járványveszély visszaszorítása érdekében.

A brexit új kihívások elé állította a csempészeket, de – mint szinte mindig, most is – megtalálják a rést a pajzson. Több mint hároméves késéssel, de május elején érvénybe lépett a Nagy-Britanniába érkező állati és növényi eredetű importtermékek kötelező fizikai ellenőrzése a határon.

Hivatalosan minden Európai Unióból érkező, ilyen típusú árut szállító járművet át kellene vizsgálni a határőröknek, a csempészek azonban felfigyeltek néhány kiskapura. Az Egyesült Királyságban regisztrált rendszámmal rendelkező buszokat és furgonokat vesznek, ezekkel viszik az Egyesült Királyság területére az illegális húst – tudta meg a Farmers Weekly. Ha ugyanis külföldi rendszámtáblával érkeznek, nagyobb eséllyel szembesülnek fizikai ellenőrzéssel.

Régi angol autóbuszokat vásárolnak, megrakják őket illegális hússal, és azokkal hajtanak át a határon, mert így nem állítják meg őket

– magyarázta Tony Goodger, a Független Húsbeszállítók Szövetségének (Association of Independent Meat Suppliers, AIMS) képviselője. Erről egy húsipari szereplők és határőrök közötti online egyeztetésen beszélt.

Hozzátette, azzal is tisztában vannak, hogy ha hűtőkamionnal érkeznek Doverbe, akkor a mintegy 35 kilométerre lévő sevingtoni határellenőrző állomásra irányítják őket. Sevingtonban azonban a munkaerőhiány miatt sok járművet nem ellenőriznek. Emellett Goodger szerint az is köztudott, hogy a Csalagút (Csatorna-alagút) franciaországi – Coquelles – bejáratánál, majd a másik oldalon, Folkestone-ban sem gyakori, hogy átvizsgálnák a járműveket.

Tonnaszámra áramlik az illegális hús a britekhez

A húsipari szereplők szerint kereskedelmi mennyiségben érkezik az Egyesült Királyságba illegális hús, amelyet aztán „gyorséttermekben, kocsmákban értékesítenek, gátlástalan gyártóknak adnak el”.

Ötéves mélypontra zuhant tavaly az Egyesült Királyságban előállított sertéshús mennyisége. A brit környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi minisztérium (Department for Environment, Food and Rural Affairs – Defra) adatai szerint összesen 927 400 tonna sertéshúst állítottak elő 2023-ban. Ez 11 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest, 2018 óta nem regisztráltak ennyire alacsony értéket. A 2023-as sertésállomány is csökkent, 10,06 millió egyedre, ami 10 százalékos visszaesés 2022-höz képest.

Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy csökkent volna az igény a sertéshúsra az Egyesült Királyságban. A sertéshúsimport tavaly novemberben 71 300 tonna volt, 1200 tonnával több, mint októberben. A november a negyedik egymást követő hónap volt, amikor növekedést regisztráltak havi összevetésben. 2022 novemberéhez képest pedig ezertonnás volt az importbővülés.

Az importált mennyiség növekedése, valamint az, hogy a kereskedelmi szövetségek szerint a visszaállított határellenőrzések áremelkedést generálhatnak, a csempészeknek kedvez. 2022 szeptembere óta a doveri kikötőnél intézkedő egészségügyi hatóság (Port of Dover Health Authority, PDHA) több mint 90 tonna illegális húst foglalt le. Ebből 67 tonna afrikai sertéspestisben érintett országokból származott.

De természetesen nem kizárólag sertéshússal seftelnek a csempészek. Április elseje óta a hatóságok foglaltak már le illegális

  • vaddisznó-,
  • baromfi- és
  • marhahústermékeket, valamint
  • bárányt is.

A brit kormány szerint azonban – amelynek a közelgő választások fényében különösen rosszul jönne most egy húscsempészetre visszavezethető járvány esetleges kirobbanása – nincs itt semmi látnivaló. Ettől függetlenül megnyugtatták a lakosságot, szigorításra készülnek.

„A közelmúltban lefoglalt áruk mennyisége azt mutatja, hogy a határőrség műveletei működnek. Jelenleg egyeztetünk a doveri egészségügyi hatósággal az illegális behozatal elleni jövőbeli intézkedésekről, különös tekintettel az afrikai sertéspestis elleni védekezési intézkedésekre. Ezek elsődlegesek az Egyesült Királyság biológiai biztonsága szempontjából” – mondta egy kormányszóvivő.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.