Melegítő szilvás-diós zabkása fahéjjal

melegítő zabkása recept

A zabkása a világ legtökéletesebb reggelije: pillanatok alatt elkészül, sokáig eltelít, ezerféleképp ízesíthető és rendkívül egészséges.

Az alaprecepthez csak zabra és valamilyen növényi tejre van szükség, és ezt mindig a kedvednek és a szezonnak megfelelően variálhatod. Ha szezonja van, készítheted eperrel, áfonyával vagy málnával, de adhatsz hozzá pl. mogyoróvajat, vagy megszórhatod kakaóval is. Ezt a változatot dióval és fahéjas párolt szilvával tálaljuk, hogy a hideg napok is jól induljanak.

Variációk a zabkásához

Ehhez a recepthez csak néhány összetevőre lesz szükséged, és ezeket is variálhatod:

  • A legjobb az apró szemű zab, ebből ugyanis gyorsabban elkészül a zabkása, és krémesebb is lesz a végeredmény. De a nagyobb szemű is jó, ha van türelmed néhány perccel tovább főzni.
  • A növényi tejet válaszd ki ízlés szerint: szerintünk különösen finom lesz vaníliás ízesítésű változatból, a zab- vagy rizstej pedig ideális választás lehet, ha nem szeretnél szirupot vagy cukrot hozzáadni, ezek ugyanis természetesen édes növényi italok. A legtöbb fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmazó választás pedig a szójatej.
  • A zabkása édesítésére használhatsz pépesített banánt, rizs-, agávé- vagy juharszirupot, de akár datolyát is. Ha édesebb növényi tejet használsz, akkor pedig nem is biztos, hogy kell pluszban édesítened.
  • Dió helyett illik hozzá a pekándió és a mandula is.
  • Ha előre készítenéd el, akkor egyéjszakás zabkásaként is kipróbálhatod.

Hozzávalók

1 nagyobb adaghoz

  • ½ csésze (50 gramm) apró szemű zabpehely
  • 20 gramm (1 kisebb marék) durvára vágott dió
  • 2 szem szilva
  • 1 banán és/vagy ízlés szerint agávé-, rizs- vagy juharszirup
  • ⅓ teáskanál fahéj
  • 150 ml növényi tej
  • 150 ml víz
  • 1 csipet só

Elkészítés

1. A szilvát vágd takaros kockákra, majd egy kis lábasban egy-két evőkanál víz hozzáadásával párold kb. 2 percig. Ha édesebb zabkását szeretnél, adhatsz hozzá kedved szerint valamilyen édesítőt is. A végén adj hozzá egy csipet fahéjat, majd zárd el és tedd félre egy kis tálkába.

2. Ugyanebbe a lábasba tegyél 50 gramm apró szemű zabot, 150 ml vizet, 100 ml növényi tejet, ⅓ teáskanál fahéjat, egy csipet sót, és sűrűn kevergetve közepesen alacsony lángon főzd 3-4 percig. Ha nagyobb szemű zabot használsz, akkor 6-7 percre is szükség lehet. Ha főzés közben túl sűrűnek érzed, adj még hozzá kevés vizet vagy növényi tejet.

3. Ha elzártad, édesítésnek adj hozzá egy pépesített banánt és/vagy ízlés szerint agávé-, rizs- vagy juharszirupot. Ha alapvetően édes növényi tejet használtál, akkor először kóstold, és csak utána édesítsd, ha szükséges.

4. Miközben hűl, a zabkása még sokat sűrűsödik, ezért közvetlen a tálalás előtt érdemes még hozzákeverni kb. 50 ml növényi tejet.

5. Szórd meg a tetejét durvára vágott dióval és a félretett párolt szilvával. Ha szeretnéd, csorgathatsz a tetejére még ízlés szerint szirupot és szórhatsz rá extra fahéjat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.