Most olvasott cikk
Száműzték a színházi előadásból a vegánokat gúnyoló dalt

Száműzték a színházi előadásból a vegánokat gúnyoló dalt

Egy brit színtársulat az egyik népszerű, családbarát színházi előadásában a vegánokat gúnyolta ki. A különböző sztereotípiákat felemlegető zeneszám később iskolai csúfolódáshoz is vezetett. A kellemetlenséget okozó dalt a színház eltávolította az előadásból, így az többet már nem hallható a darabban.

Az Everyman Theater idei műsorán nagy népszerűségnek örvend a Mother Goose című előadás. A brit nyelvterületen a zenés, táncos, szórakoztató színházi előadások karácsonykor különösen népszerűek. Egy ilyen előadás űzött gúnyt a vegánokból a darab egyik betétdalával. A dal szövege szerint a vegán szóban lévő „g” betű a „gassy”-ra utal (gázokkal telt, puffadt, sokat szellentő). Az „a” betű pedig azt jelenti, hogy „anemic” (vérszegény) vagy „annoying” (idegesítő). A közönség soraiban ülő egyik kislány, aki történetesen vegán, nehezményezte a dalban hallhatóakat.

Miért gondolják azt a színészek, hogy ilyen gorombák lehetnek az olyan gyerekekkel, mint én, akik csak nem szeretnének ártani az állatoknak?

– kérdezte az előadást követően a kislány, az édesapja beszámolója szerint.

A kislány apja „olcsónak” nevezte a poénokat, és értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy miért kell egy teljes dalt szentelni a vegánok kigúnyolására. A kislány elmondása szerint az előadást követően az diáktársai a dalt énekelve kezdték gúnyolni az iskolában.

A színházi előadás máris megváltozott

A kritikákat hallva a vezetőség úgy döntött, nem éneklik többet a darabban a vegánokat kifigurázó dalt.

Mi tiszteljük a közönségünket. A hihetetlenül tehetséges előadóink és a közönség közt meglévő kapcsolat adja minden előadás megismételhetetlen egyediségét és különlegességét.

– fejtették ki egy nyilatkozatban.

A dalban említett anémia (vérszegénység) legtöbbször vashiány következtében alakul ki, ami a világon a legelterjedtebb hiánybetegség. A bolygó lakosságának körülbelül egynegyedét érinti. A puffadás pedig – ami a vegán étrendre váltásnál létező probléma lehet – a megfelelő lépésekkel kezelhető.

Ezeknél az előadásoknál mindig nagyon vékony a határ a humor és a sértés között, és ez alól a Mother Goose sem kivétel. Az idegesítő, puffadt, vérszegény vegán sztereotípiája idejétmúlt és figyelmen kívül hagyja azokat az okokat, ami miatt egyre többen váltanak növényi étrendre

– mondja Issy Acosta, a Viva! állatvédő szervezet munkatársa.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.