Most olvasott cikk
Megszületett az első mongol állatvédelmi törvény

Megszületett az első mongol állatvédelmi törvény

Mongóliában eddig évente több százezer kóbor kutyát és macskát mérgeztek meg vagy lőttek agyon. Az új mongol állatvédelmi törvény sokkal humánusabb eljárásra kötelezi a hivatalos szerveket. Az állatvédők sokéves munkájának a gyümölcse érett be az új szabályozás megszületésével. A törvény értelmében a gazdikra is nagyobb felelősség hárul a jövőben.

Mongóliában megszületett a „The Pet Law” (a háziállatok törvénye), amely az első ilyen jellegű törvény az országban – számolt be a hírről a World Animal News. Mongóliában eddig az volt a szokás, hogy a kóbor kutyákat és macskákat megmérgezték vagy lelőtték. Ilyen módon igyekeztek csökkenteni a városokban élő kóbor állatok populációját. A törvény értelmében ennek a gyakorlatnak vége szakad. A források szerint ezzel évente 300.000 kutya és macska életét kímélik meg a törvényhozók.

Az új szabályozás tiltja a kóbor állatok leölését, ehelyett minden kormányzati szinten a születésszabályozást helyezi előtérbe, vagyis az állatok ivartalanítását. Emellett a törvény szabályozza a társállatok adásvételét, szaporításukat pedig előírásokhoz köti. Nem lehet többé kisállat-kereskedésekben kutyát vagy macskát árulni. A tenyésztőknek pedig engedélyt kell beszerezniük, mikrochipeltetni kell az állatokat és adót kell fizetniük. Ez alól kivételt képeznek a mongol pásztorkutya-tenyésztők.

Ez a mérföldkőnek számító törvény az őseink állatszeretete előtt tiszteleg. Mongólia első állatvédelmi törvénye hatalmas eredmény, a Lucky Paws-önkéntesek évtizedes elköteleződésének gyümölcse érett most be

– osztotta meg boldogságát Bujinlkham Erdenebat, a Lucky Paws állatvédő szervezet koordinátora.

A törvény megszületésében a fent említett szervezet mellett az In Defense of Animals több tízezer támogatója is aktív szerepet játszott.

Az új állatvédelmi törvény a gazdikat is bevonja

Annak érdekében, hogy a hontalan állatok egyedszáma idővel nullára csökkenjen, a gazdikra is számítanak. Az állattartóknak regisztrálniuk kell az állataikat, gondoskodniuk kell a tréningekről és az ivartalanításról. Fontos továbbá, hogy rendelkezniük kell olyan mértékű bevétellel, amelyből az állat megfelelő ellátása biztosított. A társállatot tartók emellett új jogokat is élvezhetnek, mint például az állatukról való teljes körű gondoskodáshoz való jogot, illetve hozzáférést a közösségi helyekhez.

A gazdik felelőssége továbbra is hatalmas, a kóbor állatpopuláció ugyanis komoly veszélyeket jelenthet a lakosságra, valamint a biodiverzitásra egyaránt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.