Állatok

Négy disznó megértette a videójátékok működését és irányítását

Gamer disznó - Omelette vagy HamletEston Martz / Pennsylvania State University

Kis lépés ez nekünk, de nagy lépés a disznóknak – egy új kutatás rámutatott, hogy képesek felfogni és irányítani egyszerűbb játéktermi játékokat. Ezt eddig csak csimpánzoknál figyelték meg.

A Frontiers in Psychology szaklapban jelent meg az a tanulmány, amiben négy disznó – Ebony, Ivory, Omelette és Hamlet – jutalomfalatokért cserébe megtanult videojátékozni.

Bár nem bonyolult játékkal, hiszen csak egy egyszerű joystickot kellett mozgatniuk, de mégis rájöttek, hogy orrukkal képesek irányítani a kart, ami a monitoron változásokat és mozgást eredményez. Mindössze el kellett juttatni a kurzort egy falig, és már nyertek is.

Ám itt jön az érdekesség: miután nem kaptak már jutalmat, ők továbbra is örömmel játszottak, pusztán élvezetből és a kutatók biztatása miatt.

Ebony játszik | Candace Croney

Azt is megfigyelték, hogy a sertésfajok között is vannak különbségek: Hamlet és Omelette, a két Yorkshire sertés az esetek felében hajtotta végre sikeresen a feladatot, míg a Panepinto fajta Ivory 76%-ban. A szintén Panepinto Ebony azonban csak 34%-os eredménnyel zárta a köröket.

A szakemberek szerint az eredmények nem véletlenek, hiszen intelligens állatokról van szó, és aki foglalkozott már malacokkal, az pontosan tudja, milyen kognitív képességekkel rendelkeznek. Ráadásul a jutalomfalatok elmaradása után is örömmel nyomkodták a kart, és továbbra is sikerrel jártak.

Kulcsszavak: disznójáték
Prove
A Prove.hu segít, hogy a jó emberek jó döntéseket hozzanak - útmutatók a vegán életmódról, növényi étrendről és az állatjogokról.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.