Most olvasott cikk
Bill Gates: minden gazdag országnak szintetikus húsra kellene váltania

Bill Gates: minden gazdag országnak szintetikus húsra kellene váltania

A milliárdos üzletember, feltaláló és filantróp, Bill Gates szerint ideje a gazdag országoknak fenntarthatóbb húsalternatívákra váltaniuk, ha időben meg akarjuk állítani a klímaváltozást.

Gates egy vele készült új MIT interjúban árulta el, hogy legújabb könyvében az étkezés és mezőgazdaság is helyet kapott, és több évtizedes kutatásai során arra jutott, hogy az élelmezési rendszer is fontos szerepet játszik a klímavészhelyzet megoldásában.

Többek között kiemelt két nagy márkát, az Impossible Foods és a Beyond Meat törekvéseit, akiknek remek terveik vannak arra vonatkozóan, hogyan tudnák a következő évtizedek során lecserélni az állati eredetű húsokat szintetikusra és növényi alapúra.

“Úgy gondolom, hogy minden gazdag országnak 100% szintetikus húsra kellene váltania.”

Gates szerint “hozzá lehet szokni az apró ízbeli különbséghez, és idővel úgyis jobbá teszik a fejlesztések által.”

Elismerte, hogy nem a legszegényebb 80 ország fog szintetikus vagy növényi alapú húsokat enni, hiszen még nem tartanak ott, ám a fejlődő vagy fejlett országokban már rohamosan terjednek a fenntarthatóbb alternatívák.

Hozzátette, hogy az kifejezetten nehézséget jelent, hogy egyes országokban a politika is beleszól a fejlődésbe, hiszen a húsipari lobbi hatására a döntéshozók folyamatosan próbálják megtagadni, hogy bármilyen formában is húsnak lehessen nevezni a szintetikus húsokat. Pedig több márka valóban állatok sejtjeiből állítja elő ezeket a termékeket, de az állatok levágása nélkül.

A filantróp új könyve, How To Avoid A Climate Disaster: The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need február 16.-án jelent meg, és azt ígéri, hogy megosztja benne azt a rengeteg információt, amit az elmúlt évtizedben tanult a klímaváltozásról a világ legjobb szakértőitől, valamint azokat a fejlesztéseket, melyekbe befektetett, hogy megoldja a problémákat.

Állítása szerint a könyvben konkrét lépéseket kaphatnak az egyének, a kormányok és a cégek egyaránt, amelyekkel elkezdhetnek változtatni eddigi szokásaikon, hogy együtt megállítsuk a ránk leselkedő veszélyeket. Ennek egyik fontos lépése pedig egy új élelmezési rendszer kialakítása.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.