Most olvasott cikk
Két újabb holland tartományban lesz tilos a húsreklám

Két újabb holland tartományban lesz tilos a húsreklám

Hollandiában újabb két tartományban lesz tilos a húsreklám

A világon elsőként 2022-ben tiltottak be húsreklámokat Hollandiában. A szankciók bevezetésével Harleem mellé most két másik tartomány – Bloemendaal és Utrecht – is csatlakozott, így Hollandiában már három helyen tilosak a húskészítményeket népszerűsítő reklámok. A tiltás nemcsak ezekre az ételekre, de a fosszilis energiahordozókra épülő termékekre, az alkoholra és a szerencsejátékokra is érvényes.

Hollandiában két új tartományban is bevezetik a húsreklámok tiltását. Ezzel a két határozattal az országban már három olyan régió van (Harleem, Bloemendaal és Utrecht), ahol az utcán sétálva nem találkozhatunk majd húsos ételeket népszerűsítő óriásplakátokkal vagy buszmegállós hirdetésekkel. A tiltás az önkormányzatok által kezelt reklámfelületekre vonatkozik. Vagyis az óriásplakátokra, különböző köztéri reklámfelületekre és az önkormányzati kézben lévő újságok hirdetőfelületeire stb. Harleemben, ahol 2022-ben hozták meg ezt a döntést, 2024-től lép életbe a tiltás.

Utrecht a negyedik legnépesebb tartomány az országban (Amszterdam, Rotterdam és Hága után). Itt található az ország legnagyobb egyeteme, és kulturális rendezvények tekintetében második helyen áll Amszterdam után. Az utrechti önkormányzat október végén döntött úgy, hogy betiltja a közterületi húsreklámokat. Emellett alkoholos italokat és szerencsejátékot is tilos lesz népszerűsíteni az önkormányzat által kezelt hirdetési felületeken.

Bloemendaal – az ország leggazdagabb régiója – a másik tartomány, ahol szintén megszavazták a tiltást. Itt a húsreklámok mellett a fosszilis energiahordozókon alapuló szolgáltatások sem kerülhetnek majd a hirdetési felületekre. Ez leginkább a robbanómotoros autókra és repülőutakra vonatkozik.

A húsgyártás a világon mindenhol hozzájárul a klímakrízishez. A takarmány termesztése és szállítása, ami magában foglalja az őserdők kiirtását, illetve rengeteg szén-dioxid-kibocsátással jár, hozzájárul a globális felmelegedéshez. A tiltással az önkormányzat azt üzeni, hogy minden lépés számít a CO2 kibocsátásának csökkentésében

olvasható az önkormányzat közleményében.

Rob Slewe, az Independent Bloemendaal csoportvezetője megjegyezte, hogy kicsit álszentnek tartja a döntést. Elmondása szerint az önkormányzati ülés utáni fogadáson magas kupacokban állt a marhakolbász, és ő hat éve könyörög már egy vegetáriánus bitterbalért, ami egy holland húsos specialitás – lényegében panírozott pörköltgolyó. Szerinte az önkormányzatnak úgy kéne viselkednie, hogy azzal példát mutasson.

Angliában is el szeretnék érni, hogy tilos legyen a húsreklám

Egy angliai szervezet, az Adfree Cities egy kilencpontos listában foglalta össze, hogy szerintük miért kéne betiltani a húsételeket népszerűsítő reklámokat. Véleményük szerint ezekkel is pont ugyanaz a helyzet, mint a dohányipari termékek reklámjaival. Ha a cigaretta esetén felismertük, hogy mennyire káros, emiatt pedig betiltottuk a népszerűsítését, akkor ezt a húskészítményeket tartalmazó ételek kapcsán is meg kéne tennünk.

A szervezet alapvető célja – ahogy a nevükből is kitűnik – nemcsak a húskészítmények reklámjainak betiltása, hanem a vállalati hirdetésektől mentes városi környezet megteremtése.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.