Most olvasott cikk
A húsmentes péntek felelevenítésére biztatják Ferenc pápát

A húsmentes péntek felelevenítésére biztatják Ferenc pápát

A húshagyó péntek hagyományának felélesztésére szólították fel Ferenc pápát aktivisták

A húsmentes péntek hagyományának megújítása a Sustainable Earth Eating nonprofit szervezet szerint új lendületet adhatna Ferenc pápa klímavédelmi tevékenységének.

Hivatalosan is felszólította a Sustainable Earth Eating (SEE) nonprofit szervezet a pápát, hogy állítsa vissza a húsmentes péntek hagyományát a katolikus egyházban. Ferenc pápa több alkalommal is felszólalt már a környezetvédelem és a fenntarthatósági szempontok mellett. A Laudato si’ című enciklikájában foglalkozott a klímaváltozással és a környezet pusztulásával is. Hangsúlyozta a „közös otthonunk védelmének” erkölcsi kötelességét.

A húsmentes péntek visszavezetésével Ferenc pápa építhetne erre az örökségre. Ezzel a lépéssel még inkább előmozdíthatná az élelmiszer-fogyasztás etikai és ökológiai dimenzióiról szóló globális diskurzust

– írja az SEE sajtóközleményében.

Nem kizárólag a katolikus vallásúak esetében merült fel, hogy mérsékelni lehetne a húsfogyasztásukat. Egyes iszlám gondolkodók is arra hívták fel a figyelmet a közelmúltban, hogy vissza kell szorítani a ramadán idején tapasztalható ételpazarlást. Leszögezték, fenntarthatósági szempontból különösen a húsfogyasztás csökkentése lenne célravezető.

Legalább 1100 éves a húsmentes hagyomány

A pénteki húsmentesség katolikus hagyománya egészen a IX. századig nyúlik vissza, az elmúlt évtizedek során azonban kikopott a szokások közül. Helyenként említik egyes papok, plébániák, hogy „az év összes pénteke bűnbánati nap Jézus kereszthalálára emlékezvén”. Sok katolikus azonban már egyáltalán nem is tud arról, hogy valaha létezett ilyen egyházi szokás.

A húsmentes péntek visszaültetése a köztudatba jelentős környezetvédelmi előnyökkel járna – mutatott rá a Cambridge-i Egyetem tavalyi tanulmánya is.

A húsfeldolgozás az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik fő okozója. Ha a pápa visszaállítaná a húsmentes péntek kötelezettségét globálisan minden katolikusra, az a kibocsátáscsökkentés egyik fő generátora lehetne, ráadásul alacsony költséggel. Ez pedig még akkor is igaz lenne, ha a katolikusoknak csak egy kis része dönt úgy, hogy betartja ezt a mindennapokban

mondta Shaun Larcom, a Cambridge-i Egyetem kutatója.

Mintegy 1,3 milliárd katolikust tart számon világszerte az egyház.

Hagyományosan adventkor is böjtölünk

A köztudatba leginkább a húsvét előtti negyvennapos, hamvazószerdától húsvétig tartó böjti időszak égett bele. Kevésbé ismert tény, hogy karácsony előtt is ajánl a katolikus egyház egy böjti időszakot. Az adventi böjt visszafogott étkezést ír elő, amely szerint törekedni kell arra, hogy szerdán és pénteken húsmentes ételeket fogyasszunk.

„A karácsonyi böjt során az emberek nem ettek húst és tejterméket, a sütéshez és a főzéshez nem használtak állati zsiradékot, valamint naponta legfeljebb háromszor étkeztek, de ebből legfeljebb csak egyszer lakhattak jól” – tartja a hagyomány.

(Vegconomist)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.