Egyes iszlám gondolkodók arra figyelmeztetnek, vissza kell szorítani a ramadán idején tapasztalható ételpazarlást, fenntarthatósági szempontból különösen a húsfogyasztás visszaszorítása lenne célravezető.
A ramadán idején világszerte mintegy 1,8 milliárd muszlim koplal egyszerre, ekkor szokásaiknak és a Korán előírásainak megfelelően csak napnyugtától napkeltéig étkezhetnek. Közel nyolc éve azonban egy szervezet, az Észak-Amerikai Iszlám Társaság zöld kezdeményezése (Islamic Society of North America’s Green Initiative) azért kampányol, hogy legyen zöldebb, kevésbé pazarló ez az időszak.
Bár hivatalosan ez az egy hónap pont a visszafogottabb fogyasztásról szólna, a statisztika azt mutatja, hogy ebben az időszakban megugrik az elfogyasztott élelmiszer és a pazarlás mennyisége is. A leginkább érintett területeken az éves élelmiszer-eladások 15 százaléka a ramadán idejére összpontosul. Egyes tanulmányok szerint a kenyér- és csirkeértékesítések több mint 60 százalékkal meglódulnak ebben az időszakban.
Ezzel párhuzamosan megugrik a kukába kerülő élelmiszer mennyisége is.
Malajziában idén a ramadán hónapjában becslések szerint 75 ezer tonna extra kidobott étel keletkezett egy átlagos hónaphoz képest. Egyiptomban pedig gyakran a megvásárolt élelmiszer 60 százaléka végzi a kukában ebben az időszakban.
Arra biztatjuk az embereket, hogy a maradékot inkább hajléktalanoknak vagy a vendégeiknek adják ahelyett, hogy a kukába öntik
– mondta Sayid Masroor Shah, az ISNA zöld szervezetének elnöke. Hozzátette, Mohamed próféta arra tanította híveit, hogy a gyomor egyharmadában legyen étel, egyharmadában víz, egyharmada pedig maradjon üres.
Létezik környezettudatos ramadán is
A zöldebb ramadán mellett kampányolók jelentős része abban is egyetért, hogy a túlfogyasztás és pazarlás mellett ki kell emelni a húsfogyasztás visszavágásának fontosságát is.
A hús nagyon magasan helyezkedik el a táplálékláncon belül, és minél többet eszünk belőle, annál nagyobb kárt teszünk a környezetben
– hívja fel a figyelmet Kamran Shezad, az Iszlám Alapítvány a Környezetért és Természettudományokért igazgatója a környezettudatos ramadánról írott könyvében.
Bár a muszlimokról szinte mindenki tudja, hogy nem esznek sertéshúst, azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy ezt bőségesen pótolják marha és csirke formájában. Márpedig „a húsfogyasztás szükségtelen, ráadásul egészségtelen is” – hangsúlyozta Sayid Masroor Shah. Ebben az esetben is Mohamed példájával hozakodott elő, miszerint a próféta étrendje is túlnyomórészt a következő összetevőkből állt:
- gabonák,
- datolya,
- víz,
- tej,
- méz,
- gyümölcs,
- zöldség.
Az ISNA zöld szervezetének elnöke szerint húst csak alkalmanként fogyasztott.
Nem csak a muszlimokat érinti
A túlzott húsfogyasztás és az ételpazarlás azonban nem csak a muszlimokat és a ramadánt érinti. Gondoljunk csak a húsvét előtti böjtre és az azt követő önfeledt lakomázásra. Ez Magyarországon hagyományosan a sonkában, főtt tojásban, kolbászban és a locsolóváró sütikékben való kiteljesedést jelenti.
A Prove.hu-nak a közelmúltban nyilatkozó agrárszakértő szerint a magyar piac sajátossága, hogy az országban alacsonyabb a növényi alapú élelmiszerek iránti kereslet, mint a többi európai országban. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy számos tényező a növényi alapú bővülés felé tolja a piac szerkezetét.
Németország mindenesetre remek példa lehet Magyarország előtt: tavaly európai szinten Németországban volt a legmagasabb a növényi alapú élelmiszerek eladási értéke. A ProVeg International élelmiszer-tudatossággal foglalkozó cég alelnöke, Jasmijn de Boo kiemelte, a német kormány klímavédelmi megfontolásból a növényi alapú ipar növekedését ösztönző intézkedéseket hoz, és állami támogatásokkal igyekeznek rábírni a gazdálkodókat, hogy a hús- és tejtermelés helyett nyergeljenek át inkább a növénytermesztésre.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.