Most olvasott cikk
Híres vegán aktivisták, akik mesteri szinten terjesztik a veganizmust

Híres vegán aktivisták, akik mesteri szinten terjesztik a veganizmust

James Aspey

Csak azzal, hogy vegán vagy, már rengeteget teszel az állatok felszabadításáért. Azonban ahhoz, hogy ez a mozgalom minél gyorsabban és minél szélesebb körben terjedjen el, aktivizmusra van szükség. Gyetkó Adrienn írása.

Az állatvédelmi aktivizmus célja, hogy minél több ember szemét felnyissa azzal kapcsolatban, hogy az állathasználat kegyetlen és szükségtelen. Úgy is mondhatnánk, hogy a vegán aktivizmus a fajizmus eltörlése-, és egy békésebb társadalom kialakítása végett jött létre.

Manapság az aktivizmusról alkotott vélemények nagyon megoszlanak a vegánok között. Vannak, akik úgy vélik, hogy minden vegánnak kötelessége fellépni az állathasználat ellen. Mások szerint azzal, hogy nem fogyasztunk állati termékeket, elegendő mértékben hozzájárulunk a mozgalom sikerességéhez.

Az igazság az, hogy az aktivizmus nagyban segíti a mozgalom terjedését. A jór hír, hogy rengeteg módszer közül lehet választani a szelídebb felszólalásoktól az egészen radikális megmozdulásokig.

Íme néhány külföldi vegán aktivista, akiknek életcéljuk az állatok felszabadítása:

James Aspey
James Aspey

James Aspey

James Aspey egy ausztrál állatjogi aktivista. Leginkább arról ismert, hogy 2014-ben egy 365 napos némasági fogadalmat tett a bolygó elfeledett áldozatainak fokozottabb tudatosítása érdekében.

Aspeyt 17 éves korában leukémiával diagnosztizálták, és az orvosai szerint csak hat hét maradt hátra az életéből. Azonban Aspeynek sikerült túljutnia egy három évig tartó kemoterápián és sikeresen leküzdötte a rákot.

A gyógyulás után személyi edzővé vált, és egy hajón kezdett dolgozni. Hét évvel később, amikor egy indiai utazó azt mondta neki, hogy az állatok eledele rossz karma, kipróbálta a húsmentes étkezést egy hétig.

Aspey szép lassan a vegetáriánusról vegánra váltott, és mára az egyik legsikeresebb állatjogi aktivistaként tartjuk számon.

Aspey sokat utazgatott Ausztrália környékén, és egyszer Darwintól Sydney-ig kerékpározott (5000km), hogy felhívja a figyelmet az állatok iránti bánásmódunkra. Az akció másik célja, hogy bebizonyítsa, hogy növényi étrend mellett is lehetünk egészségesek és erősek.

Ezután részt vett egy meditációs központban, ahol 10 napig tartózkodott a beszédtől. Innen jött az ötlet, hogy egy teljes évig nem szólal meg az állathasználat elleni tiltakozás érdekében.

A némasági fogadalmát az ausztrál nemzeti televízióban tett interjúja törte meg, amely számtalan embert ösztönzött a tudatosabb és együttérzőbb választásokra. 2016-ban Aspeyt folyamatosan tetoválták, hogy pénzt szerezzen három jótékonysági szervezet számára.

Számos médiumban bemutatták, és több iskolában, egyetemen és konferencián tartott ingyenes beszédet. Leghíresebb beszéde a „This Speech Is Your Wake Up Call”, amit a különböző platformokon összesen 13 millió embert ért el.

Aspey egy sokak számára extrém módszert választott az állathasználat elleni aktivizmus érdekében. Azonban ezek a tettei rendkívül sikeresnek bizonyultak, hiszen mind a kerékpáros-, némasági-, és tetoválós akciója rengeteg embert ösztönzött a vegán életmódra való áttérésre.

Earthling Ed - Prove.hu
Ed Winters, Earthling Ed

Earthling Ed

Edward Gaunt, vagy művésznevén Earthling Ed egy londoni vegán oktató és előadó. A Surge állatjogi szervezet társalapítója és társigazgatója. 2016-ban a Surge megalapította a „The Official Animal Rights March” -ot, ahol a résztvevők száma 4 év alatt 2500-ról 41000-re nőtt.

Ed az Egysült Királyság egyetemeinek több mint egyharmadán beszélt, köztük a Harward Egyetemen a vegán mozgalomról. Az Egysült Királyságon kívül is számtalan helyen tart előadást.

2019 elején két TEDx beszédet tartott, összesen 1,3 millió megtekintéssel. Leghíresebb beszéde talán a „You Will Never Look at Your Life in the Same Way Again”.

2018 októberében megnyitották a Unity Diner nevű vegán éttermet Londonban, ahol az összes nyereséget állatvédelmi szervezetek kapják meg. Emellett a Disclosure Podcast házigazdája, ahol érdekes és megosztó témákról mondja el véleményét.

Ed nevéhez fűződik a Land of Hope and Glory című dokumentumfilm is, amely az állattenyésztés mögött meghúzódó igazságokat fedi fel. 2019- ben összesen 107 beszélgetést folytatott az állatjogokról összesen 27600 emberrel. Ugyanebben az évben 33248 ember nyilatkozott, hogy Ed online tartalmának hatására váltott vegán életmódra.

Ed legnagyobb erőssége az aktivizmusa során, hogy mindig képes nyugodt és észszerű maradni. Szinte senki nem tudja kihozni a sodrából, soha nem emeli fel a hangját, vagy válik dühössé és agresszívvá.

Rendkívül magas szintű kommunikációs képességekkel rendelkezik, és minden esetben megértően, érdeklődően fordul beszélgetőpartneréhez. Nem arra törekszik, hogy ő jöjjön ki egy vitából nyertesként, hanem hogy észszerű érvekkel elültesse a veganizmus magjait az emberek fejében.

Emellett rendkívül széles körű tudással rendelkezik, a kérdésekre mindig érthető, tudományosan megalapozott válaszokat ad. Könnyen megtalálja a közös hangot olyan emberekkel is, akikkel a világnézetük teljesen különbözik.

Többször beszélgetett már farmerekkel és vágóhídi dolgozókkal is, és ilyen esetben is képes volt nyugodtan, együttérzően kommunikálni. Talán ez az oka, hogy olyan sok ember képes befogadni az üzenetét, és megtenni az első lépéseket a változás irányába.

Paul Bashir & Asal
Paul Bashir és Asal Alamdari

Paul Bashir

Paul Bashir leginkább az Anonymous for the Voiceless társalapítójaként ismert a vegánok között. Ezt a nonprofit szervezetet 2016-ban hozta létre párja, Asal Alamdari közreműködésével.

Az AV alapítása előtt Paul közel egy évtizedet tevékenykedett a hip-hop zene területén MC-ként. A zene iránti szenvedélyét az idézte elő, hogy szeretett volna minél jelentősebb változásokat elérni világunkban.

Így a zenétől az utcai aktivizmushoz való áttérése természetes folyamat volt. Talán kevesen tudják, de Paul a teljes értékű táplálkozás híve. 2012-ben a T. Colin Campbell Center of Nutrition Studies által táplálkozási szakemberré vált.

Ebben az időszakban radikálisan átalakította saját egészségét és mások életét magánkonzultációk és növényi alapú étrendről szóló blogok által.

Manapság azonban a vegán üzenet terjesztése során kizárólag az állatjogokra helyezi a hangsúlyt. Életének küldetése az állatok bántalmazása elleni küzdelem, melyet a világ legnagyobb igazságtalanságának tekint.

Beszédei során gyakran emlegeti az Earthlings filmet és Gary Yourofsky beszédét. Paul aktivizmusát a Youtube-on kezdte, azonban hamar rájött, hogy mekkora jelentősége van a szemtől-szembeni beszélgetéseknek.

Ekkor hozta létre az első Cube of Truth demonstrációt Asallal, majd 2016 áprilisában megalapították a sokak által ismert Anonymous for the Voiceless nevű állatjogi szervezetet Melbourneban.

Az Anonymous for the Voiceless hihetetlen gyorsasággal növekedett. 2019-ben több mint 14000 demonstrációt szerveztek 974 városban, a világ minden táján. Ezek teljesen békés akciók, ahol a résztvevők videókon mutatják be az odatévedőknek, hogy mik zajlanak manapság a hús-, tojás-, és tejiparban.

Az érdeklődő járókelőkkel az akció résztvevő elbeszélgetnek az állatjogokról. Végül az érdeklődők kapnak egy kártyát sok hasznos weboldallal, ahol bővebb információkhoz tudnak jutni.

Paul egy sokkal radikálisabb formáját követi a vegán aktivizmusnak. A veganizmust kizárólag az etikai oldalról mutatja be beszélgetőtársainak. Gyakran hozza párhuzamba az állatkínzást a gyermekbántalmazással és a rasszizmussal.

Arra ösztönzi az embereket, hogy ha helytelennek tartják az állatok kizsákmányolását, akkor ne támogassák azt, mint ahogy nem követnének el gyermekbántalmazást sem. Sokszor megemlíti, hogy a legnagyobb előnye a vegán életmódra való áttérésnek, hogy nem kell többé álszentnek és képmutatónak lennünk.

Sokan talán túl radikálisnak is tartják ezt a fajta megközelítését a veganizmusnak. Azonban évről-évre egyre több embert sikerül meggyőznie arról, hogy ne támogassák a kegyetlen iparágakat.

Joseph Armstrong, Joey Carbstrong

Joey Carbstrong

Eredeti nevén Joseph Armstrong egy ausztrál állatjogi aktivista és ex-bűnöző. Az állatok felszabadítását és a veganizmust főleg a közösségi média-, nyilvános beszédek- és televíziós interjúkon keresztül terjeszti.

Joey gyakran emlegeti, hogy hírneve előtt kábítószervisszaéléssel és bűncselekményekkel foglalkozott. 14 éves korában otthagyta az iskolát, és súlyos kábítószerfüggőség alakult ki nála. 22 éves korában már hosszú bűnügyi nyilvántartást szerzett, amely három támadást tartalmazott.

2011-ben letartóztatták, mivel számos fegyvert és lőszert fedeztek fel a szobájában. A börtönből való kiszabadulásakor kezdett új életet, ekkor ismerte meg a veganizmust.

Ezután Joey részt vett számos állatjogi utcai aktivizmuson Ausztráliában, Hongkongban és az Egyesült Királyságban olyan csoportok népszerűsítésével, mint az Anonymous for the Voiceless és a Save Movement.

2018 januárjában elindította a Vegan Prophecy UK tour-t, amely vágóhidak elleni tiltakozásokat foglal magában. Ennek során számos televíziós vitát folytatott olyan televíziós műsorokban, mint a Jeremy Vine Show, a This Morning vagy a Good Morning Britain.

Ezekben a műsorokban Carbstrong olyan emberekkel folytat vitát, akik érdekeltek az állatiparban, mint farmerek és vágóhídi tulajdonosok. Carbstrong nyers, szókimondó hangnemben lép fel az állatok bántalmazása ellen, azonban nem hibáztatja közvetlenül beszélgetőpartnerét.

Például azt állítja, hogy a tejipar alapja a nemi erőszak, azonban sohasem nevezi nemi erőszakot elkövetőnek a vele szemben ülő farmert.

Állítása szerint a vegán filozófia teljesen megváltoztatta az életét, és ma már nem fogyaszt alkoholt, nem használ drogokat, tiszteli a törvényeket és őszinte állatbarátként él, akinek az a missziója, hogy békésebb legyen a világ.

Összegzés

Mint láthatjuk, az aktivizmusnak nagyon sok fajtája van, és az aktivisták is különböző módszereket használnak, hogy minél több emberhez eljuttassák a vegán üzenetet. Míg Earthling Ed nyugodt, tudományos stílusban beszélget a járókelőkkel, addig Paul Bashirt radikálisabb, nyersebb hangnem jellemzi.

Azonban az emberek is különbözőek, így nem mindenkinél válik be ugyanaz a módszer. Ezért is nagyon fontos, hogy mi, vegánok minél színesebb és változatosabb módon lépjünk fel az állatok kizsákmányolása ellen.

Az állatvédelmi aktivizmusnak renegeg különféle fajtája van, így mindenki megtalálhatja azt a módszert, ami a legideálisabb számára.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.