Most olvasott cikk
Idén 20 milliárd dollárt bukhat a húsipar

Idén 20 milliárd dollárt bukhat a húsipar

Csirkék a húsiparban

A COVID-19 rendesen betett a húsiparnak: az idei, 2020-as évben elvileg 20 milliárd dolláros veszteségre lehet számítani, állítják a szakértők.

A CNBC által közölt jelentésben, amit iparági szakértők adtak ki, az áll, hogy a koronavírus miatt hatalmas veszteséget szenvedett el a húsipar.

Nem csak, hogy kevesebb és bizonytalan lett a kereslet, de a vágóhidak és állattartó telepek is leálltak vagy lelassultak az elmúlt hónapokban.

A hús ára több országban is felment, az állattenyésztők pedig nem tudtak mit kezdeni a fennmaradó állományaikkal, ezért a veszteségek csökkentése érdekében milliós nagyságrendben ölték meg állataikat.

Legtöbb esetben elgázosították vagy tömegsírba ásták el az állatokat, de olyan is előfordult, hogy gázt engedtek a zárt telepre, leállították a ventilátorokat, ami miatt 65°C-os hőség keletkezett. Órákig szenvedtek az állatok, mire gyakorlatilag megfőttek odabent.

Erről a DxE nevű állatjogi szervezet tett közzé egy leleplező videót:

Amerikában egyébként rengeteg húsipari cég figyelmen kívül hagyta a járványügyi intézkedéseket, hogy ne veszítsenek profitot, és emiatt munkára kényszerítették a dolgozókat.

Ennek hatására rengeteg vágóhídon el is szabadult a pokol, ugyanis több száz vágóhídi munkásnak lett pozitív a koronavírus-tesztje, és tucatnyi ember meg is halt a felelőtlen vezetőségek miatt.

Így tehát jelentősen megcsappant a kereslet és a kínálat, leálltak az üzemek, betegek lettek a dolgozók, fennmaradtak az állatok, tehát idén mindenki veszített valamit. Az állatok a legtöbbet: az életüket.

Változott a világ?

Annak ellenére, hogy a COVID-19 járvány is az állatok kizsákmányolása miatt robbant ki, egészen pontosan egy vuhani húspiacon, ahol denevéreket, tobzoskákat, csirkéket, kígyókat, malacokat, kutyákat és macskákat árultak, úgy tűnik, hogy ez sem állította meg az emberiséget abban, hogy a karantén és a vírus lassulása után ismét állatokat egyenek.

Bár természetesen egyik pillanatról a másikra a társadalom többsége nem fog átállni a teljesen növényi alapú étkezésre – erről tanúskodik a húskonzervek 187,8%-os, a friss csirkehús 51,8%-os, valamint a tojás 44%-os emelkedése Amerikában -, azért ezek a számok igencsak elmaradnak a vegán húspótló készítmények iránti megnövekedett kereslet mellett.

Példának okáért, a friss, teljesen növényi alapú húspótló alternatívák kereslete előbb 206,4%-kal, majd 279,8%-kal nőtt meg. Sokan azt állították, hogy jobban bíznak a vegán húsokban, mert kisebb az esély, hogy az pandémiát okoz, hiszen biztonságosabb az előállítása.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.