Most olvasott cikk
Ismét perelik az Egyesült Királyság kormányát a nagyipari állattartás támogatása miatt

Ismét perelik az Egyesült Királyság kormányát a nagyipari állattartás támogatása miatt

Nem ez az első eset, hogy keresetet nyújtottak be az Egyesült Királyság kormánya ellen. A non-profit szervezet szerint az indok: a kormány nem tájékoztatja megfelelően a lakosságot a nagyüzemi állattartásban rejlő veszélyekről.

Habár merésznek és megdöbbentőnek tűnik, mégis igaz. Ráadásul nem is példa nélküli az eset. Mindössze 2 hónappal ezelőtt a ClientEarth nevű szervezet pert nyert az angol kormány ellen, akiket azzal vádoltak, hogy a kitűzött klímavédelmi célok elérése érdekében nem alkalmaz megfelelő szabályozásokat, ennek eredményeképpen a klímacélok nem elérhetők. Igazuk is lett.

Nem elég, hogy az angol kormánynak van egy zéró kibocsátási tervezete, annak tartalmaznia kell valós szabályozásokat, amelyek biztosítják a kitűzött célok elérését. Minden más a hivatalos kötelességeik elhanyagolása és nem jó másra, csak mismásolásra és a klímakatasztrófa eltolására

– nyilatkozta Sam Hunter-Jones, a ClientEarthnek dolgozó egyik ügyvéd.

A legújabb pert egy Humane Beings nevű non-profit szervezet indította az Egyesült Királyság kormányának nagyipari állattartással kapcsolatos hiányos tájékoztatása miatt. Állításuk szerint az illetékes szervek nagyon is tisztában vannak az intenzív állattartás okozta károkkal és veszélyekkel, mégsem tájékoztatják erről megfelelően a lakosságot.

Az említett veszélyek közé sorolták a klímaváltozást nagyban befolyásoló üvegházhatású gázkibocsátást, az antibiotikumokra rezisztens kórokozók elszaporodásának lehetőségét, valamint a jövőben nagy valószínűséggel bekövetkező világjárványokat (az ismert betegségek 60%-a és az újonnan kialakulók 75%-a zoonótikus, vagyis állati közvetítéssel kerül kapcsolatba az emberrel).

A meghallgatás az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) történik majd, ugyanis a londoni Royal Courts of Justice nem volt hajlandó foglalkozni a keresettel.

„Ez az ügy nem az egyetlen, ami az EJEB elé kerül a klímaválsággal kapcsolatban. De egyedülálló abban a tekintetben, hogy a keresetünk a világjárványokat és az antibiotikumokkal szembeni ellenállást is megemlíti a veszélyek között” – mondta Lorna Hackett, a Hackett & Dabbs ügyvédi iroda vezetője, akik a keresetet benyújtották.

Állítása szerint a nagyüzemi állattartás egész egyszerűen nem kompatibilis a kormány klímavédelmi célkitűzéseivel, beleértve a metán kibocsátásának csökkentését célzó vállalásokat is.

Tökéletes keltetője a világjárványoknak

Dr. Alice Brough, sertésekkel foglalkozó állatorvos, egyetért a Humane Beings szervezet keresetével, mely az Egyesült Királyság kormánya ellen irányul, és támogatja is a kezdeményezést.

„Az intenzív állattartás nagyszerű körülményeket teremt a betegségek megjelenéséhez, melyekből akár az embert is veszélyeztető járványok alakulhatnak ki, hiszen számos állat van összezsúfolva egy mocskos helyen. Ezen körülmények miatt nagy mennyiségű antibiotikumra van szükségük az állatoknak, ami további veszélyeket jelent az emberekre. Ennek a gyakorlatnak minden aspektusa egy időzített bomba a fajunk számára” – állítja Dr. Brough

A koronavírus-járvány mindenki számára egyértelművé tette, hogy ebben a globalizált világban nagyon ritkák az elszigetelt esetek és könnyedén világméretűvé nőhet bármilyen járvány, ennek ellenére továbbra is kevés szó esik arról, hogy a nagyüzemi állattartás a környezetkárosító tulajdonságai mellett a leghatékonyabb járványinkubátor is egyben.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.