Most olvasott cikk
Elaltathatják a népszerű állatkert lakóit a magas energiaárak miatt

Elaltathatják a népszerű állatkert lakóit a magas energiaárak miatt

állatkert

Egy Angliában található állatkert tulajdonosa kilátásba helyezte, hogy a jelenlegi energiaárak miatt még az is előfordulhat, hogy kénytelen lesz „eutanáziában részesíteni” a park egyes lakóit, ugyanis nem tudja biztosítani számukra az ideális körülményeket.

Az Essex megyében találtható Sealife Adventure egy családbarát, izgalmakkal telezsúfolt, szórakoztató és ismeretterjesztő helyként mutatja be magát az interneten. Egyszerre állatkert és akvárium (zooquarium) mindkét intézményre jellemző csodákkal és érdekességekkel. Az óceánok legmélyétől a partmenti életterek lakóin át a trópusok rovar-, és állatvilágáig mindenféle lénnyel találkozhat az idelátogató.

A bentlakók élete viszont gyökeresen megváltozhat a közeljövőben. A tulajdonos, Philip Miller ugyanis azt nyilatkozta az ITV News csatornának, hogy olyan drasztikusan megemelkedett a villanyszámla, hogy azt már nem tudja vállalni. Az intézmény éves áramfogyasztásának költsége az eddigi 240.000 GBP-ről (~110 millió forint) 750.000 GBP-re (~340 millió forint) nőtt.

Ezeknek az állatoknak szükségük van a melegre – vagy a hidegre – vagy a kettő kombinációjára, és ez folyamatos, 24 órán keresztül tartó fennálló szükségletük. És etetni is kell őket, szóval ez egy elég komoly számlát eredményez. Valószínűleg el kell őket altatni, ha nem találunk nekik másik helyet, de úgy gondolom, a legtöbb állatkert hasonló cipőben jár

– adott hangot aggályainak a tulajdonos.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sealife Adventure Zooquarium (@sealifeadventure)

Mindezzel az Essex-i állatkert nincs egyedül. Angliában – a világ sok más országához hasonlóan – komoly gondot jelent az energiaárak emelkedése. Egyes jelentések szerint a vendéglátóiparban működő vállalkozások egyötöde bezárhat, de legalábbis nagyon kétséges a fennmaradásuk, hiszen sokan azt jelezték, a megnövekedett árak mellett már nem termelnek kellő hasznot.

A cégek kétharmada úgy nyilatkozott, hogy valószínűleg kénytelenek lesznek csökkenteni a foglalkoztatottak létszámát és rövidíteni a nyitvatartási időt, hogy így tudjanak spórolni a számlákon.

Mark Kenward, a Drusillas Wildlife Park munkatársa hasonló félelmeket fogalmazott meg, miután a fenntartási költségei 70%-kal megnövekedtek, de további növekedésre is számít.

„Muszáj, hogy képesek legyünk biztosítani számukra a természetes hőmérsékletüket, amit az egzotikus állatok igényelnek” – tette hozzá a férfi.

Megkérdőjeleződik az állatkertek létjogosultsága 

Mesterséges körülmények között előállítani az ideális páratartalmat, hőmérsékletet, nappali és éjszakai órák számát, csapadékmennyiséget, vagy az adott bioszférára jellemző növényvilágot mindig sokkal költségesebb lesz, mint hagyni, hogy a természet végezze el ezt a feladatot.

Ami nekünk néhány órás, vagy egy egész délutánt átölelő kellemes családi program, az az állatoknak az egész életüket jelenti. Ők akkor is a ketrecek rácsai mögött, vagy az akvárium üvegfalain belül maradnak, amikor az állatkert már bezárt. Nincs lehetőségük hazamenni. Éppen ezért az olyan válságok, mint a világjárvány, vagy az orosz-ukrán háború sokkal súlyosabban érinthetik őket vadonélő társaiknál.

Korábbi cikkünkben részletesebben írtunk az állatkertek állatokra gyakorolt negatív pszichológiai hatásáról.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.