Most olvasott cikk
Bombázások áldozata lett két ukrán fiatal, miközben az állatkerti állatokat akarták megetetni

Bombázások áldozata lett két ukrán fiatal, miközben az állatkerti állatokat akarták megetetni

Ketten lelték halálukat a napokban a harkivi állatkertet ért bombázások miatt, miközben a magukra maradt állatokat akarták megetetni.

Két civil áldozata is van a harkivi Feldman Ökoparkot sújtó folyamatos katonai támadásoknak – olvasható az állatkert weboldalán, valamint Facebook oldalukon is. A tragédia hétfőn történt, amikor a két személy – a weboldalon olvasható legfrisseb hír alapján az állatkert két fiatal dolgozója – beszöktek a park területére, hogy megetessék az állatokat.

Az orosz megszállás miatt nagyon szorult helyzetben van a létesítmény és 5000 bentlakója.

Ukrán állatkert Feldman Ecopark gorillája
Tony nevű gorilla a kijevi állatkertben, március 4-én. | Fotó: Heidi Levine / Washington Post

A tűzvonalban lévő parkot a harcok kitörése óta szinte folyamatosan tűz alatt tartja az orosz hadsereg, az állatok gondozása és ellátása gyakorlatilag lehetetlenné vált, számolt be az intézmény weboldalán az alapító, Oleksandr Feldman ukrán politikus.

Mindenkihez szólok, aki segíteni tud. A 10 napja tartó folyamatos bombázások miatt Harkivban, ahogy sok más ukrán településen is, kritikus állapotok uralkodnak. […] Az állatok miatt a Feldman Ökopark helyzete nagyon nehéz. […] Mindenkihez fohászkodom, akinek lehetőségében áll segíteni: nemzetközi természetvédő és humanitárius szervezetekhez, állatjogi aktivistákhoz, takarmánytermelőkhöz, és civilekhez a világ minden tájáról, akik számára nem közömbös az állatok sorsa.

– olvasható Feldman nyilatkozatában.

A politikus a helyzetre való tekintettel néhány állatot saját házában szállásolt el, amit egy másik hírben Noé Bárkájához hasonlított. A park lakóinak elhelyezésén és kimenekítésén folyamatosan dolgoznak.

Feldman Ecopark Ukrajnában az orosz-ukrán háború idején
A Kijevi állatkert bezárt, mióta Oroszország megszállta Ukrajnát. | Fotó: Heidi Levine / Washington Post

Az állatkert ausztrál szárnyát ért támadás következtében egyes híradások elpusztult állatokról is beszámoltak, de ez alapján a Facebook bejegyzés alapján úgy tűnik, hogy nem voltak állati áldozatok. Ennek ellenére természetesen a park állatai folyamatosan rettegnek, zavartak, és éheznek, hiszen gondozások ilyen körülmények között szinte teljességgel lehetetlen és életveszélyes.

Az intézmény weboldalán az olvasható, hogy a park célja egy olyan közösségi tér kialakítása volt, amely gyermek és felnőtt számára egyaránt nyújt kikapcsolódást és viszi őket közelebb ahhoz az érzéshez, hogy minden élőlény a Földön ugyanazon nagy család tagja, amelyben nincs helye agressziónak.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.