Most olvasott cikk
Lehet ezzel viccelődni, de tényleg eljött a fűevés ideje

Lehet ezzel viccelődni, de tényleg eljött a fűevés ideje

fűevés

A mindenki által számtalanszor hallott szakállas vicc ideje lejárt, a fűevés mostantól nem egy ócska poén, hanem rövidesen a valóság, köszönhetően a Stockfree Farming nevű szervezetnek és az általuk készített Leafu növényi fehérjének.

Nincs olyan vegán széles e bolygón, akitől ne kérdezték volna már meg, hogy „szóval akkor te csak füvet legelsz?”

A legtöbben eleinte még kínosan nevetgélnek a heti rendszerességgel hallott megjegyzésen, de hamar unalmassá válik, kiváltképp, ha tudjuk, hogy a Földön megtalálható 400.000 növényi faj majd’ háromnegyede alkalmas emberi fogyasztásra.

A növényvilág elképesztően sokszínű és számos lehetőséget nyújt a változatos, ízletes, nem utolsó sorban pedig egészséges táplálkozáshoz. Ám a Stockfree Farming szervezet legújabb projektje azt a növényt vette célba, ami eddig csak a rosszmájú humormesterek repertoárjában szerepelt fogyasztási cikként: a füvet. Egészen pontosan a nagy mennyiségben elérhető fűféléket és a szálas növények leveleit.

Tudjuk, hogy a levelekben nagy mennyiségű fehérje található. Csak nézz rá egy tehénre. A helyzet viszont az, hogy emberként nagyon nehéz eleget ennünk belőlük, hogy kellő fehérjéhez jussunk. Ráadásul sokuk nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem emészthető

– mondja Rebecca Knowles, a Stockfree Farming alapítója.

Elmondása szerint a Leafu szinte minden nem mérgező levélből készíthető, legyen szó csalánról, mezőgazdasági melléktermékekről, mint a borsó, bab, vagy repce növények levelei, de egyes herefajokból, vagy akár a fűfélékből is.

A folyamat, amely során emberi fogyasztásra alkalmassá és ízletessé varázsolják a növényt, a levélfrakcionálás. Knowles állítása alapján a végtermék az összes esszenciális aminosavat tartalmazza és gazdag a mikrotápanyagokban, különösen vasban és béta-karotinban. Fehérjetartalma 48-50%, amivel megelőzi a szójababot (38%), a borsót (20-30%) és a búzát is (10-15%).

Mikor kerülhet fű az asztalunkra?

Tekintettel arra, hogy eddig még a vegánok sem nagyon próbálkoztak fű-, vagy levélfogyasztással, a Leafu hosszas engedélyeztetési procedúrákkal néz szembe az Egyesült Királyságban, mielőtt a boltok polcaira, vagy a konyhákba kerülhet.

Knowles szervezete a Scotland’s Rural College kutatóival együtt dolgozik a projekten. Egyelőre a gyártási folyamat elején járnak, de már most számos befektető érdeklődött a lehetőséggel kapcsolatban.

„A Leafu kiiktatja az állati közvetítőt azzal, hogy magas minőségű proteint állít elő közvetlenül a füves területről anélkül, hogy ehhez állati eredetű terméket kellene elfogyasztanunk” – mondja Knowles.

Skócia mezőgazdasági területeinek tetemes része rossz minőségű, ezért jellemzően legeltetésre használják. Általánosan elterjedt nézet, hogy ezekről a területekről csak az állatok közvetítésével (vagyis azok legeltetésével, majd levágásával és elfogyasztásával) lehet táplálékhoz jutni. Ezt a nézetet törölheti el egyszer s mindenkorra az új termék, amely ugyanúgy működik, mint a fehérjeporok. Viszont egyértelmű előnye, hogy szinte végtelen mennyiségben rendelkezésre áll az elkészítéséhez szükséges alapanyag, és nem kell hozzá esőerdőket kiirtani, vagy vegyszerekkel permetezni.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.