A mindenki által számtalanszor hallott szakállas vicc ideje lejárt, a fűevés mostantól nem egy ócska poén, hanem rövidesen a valóság, köszönhetően a Stockfree Farming nevű szervezetnek és az általuk készített Leafu növényi fehérjének.
Nincs olyan vegán széles e bolygón, akitől ne kérdezték volna már meg, hogy „szóval akkor te csak füvet legelsz?”
A legtöbben eleinte még kínosan nevetgélnek a heti rendszerességgel hallott megjegyzésen, de hamar unalmassá válik, kiváltképp, ha tudjuk, hogy a Földön megtalálható 400.000 növényi faj majd’ háromnegyede alkalmas emberi fogyasztásra.
A növényvilág elképesztően sokszínű és számos lehetőséget nyújt a változatos, ízletes, nem utolsó sorban pedig egészséges táplálkozáshoz. Ám a Stockfree Farming szervezet legújabb projektje azt a növényt vette célba, ami eddig csak a rosszmájú humormesterek repertoárjában szerepelt fogyasztási cikként: a füvet. Egészen pontosan a nagy mennyiségben elérhető fűféléket és a szálas növények leveleit.
Tudjuk, hogy a levelekben nagy mennyiségű fehérje található. Csak nézz rá egy tehénre. A helyzet viszont az, hogy emberként nagyon nehéz eleget ennünk belőlük, hogy kellő fehérjéhez jussunk. Ráadásul sokuk nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem emészthető
– mondja Rebecca Knowles, a Stockfree Farming alapítója.
Elmondása szerint a Leafu szinte minden nem mérgező levélből készíthető, legyen szó csalánról, mezőgazdasági melléktermékekről, mint a borsó, bab, vagy repce növények levelei, de egyes herefajokból, vagy akár a fűfélékből is.
A folyamat, amely során emberi fogyasztásra alkalmassá és ízletessé varázsolják a növényt, a levélfrakcionálás. Knowles állítása alapján a végtermék az összes esszenciális aminosavat tartalmazza és gazdag a mikrotápanyagokban, különösen vasban és béta-karotinban. Fehérjetartalma 48-50%, amivel megelőzi a szójababot (38%), a borsót (20-30%) és a búzát is (10-15%).
Mikor kerülhet fű az asztalunkra?
Tekintettel arra, hogy eddig még a vegánok sem nagyon próbálkoztak fű-, vagy levélfogyasztással, a Leafu hosszas engedélyeztetési procedúrákkal néz szembe az Egyesült Királyságban, mielőtt a boltok polcaira, vagy a konyhákba kerülhet.
Knowles szervezete a Scotland’s Rural College kutatóival együtt dolgozik a projekten. Egyelőre a gyártási folyamat elején járnak, de már most számos befektető érdeklődött a lehetőséggel kapcsolatban.
„A Leafu kiiktatja az állati közvetítőt azzal, hogy magas minőségű proteint állít elő közvetlenül a füves területről anélkül, hogy ehhez állati eredetű terméket kellene elfogyasztanunk” – mondja Knowles.
Skócia mezőgazdasági területeinek tetemes része rossz minőségű, ezért jellemzően legeltetésre használják. Általánosan elterjedt nézet, hogy ezekről a területekről csak az állatok közvetítésével (vagyis azok legeltetésével, majd levágásával és elfogyasztásával) lehet táplálékhoz jutni. Ezt a nézetet törölheti el egyszer s mindenkorra az új termék, amely ugyanúgy működik, mint a fehérjeporok. Viszont egyértelmű előnye, hogy szinte végtelen mennyiségben rendelkezésre áll az elkészítéséhez szükséges alapanyag, és nem kell hozzá esőerdőket kiirtani, vagy vegyszerekkel permetezni.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.