Most olvasott cikk
Berkeley az első amerikai város, amely betiltaná az összes állati eredetű ételt

Berkeley az első amerikai város, amely betiltaná az összes állati eredetű ételt

Berkeley elismerte a hús és a tejtermékek közegészségügyre és az éghajlati válságra gyakorolt hatását.

A városi tanács bejelentette, hogy 2024-ig 50 százalékkal csökkenti a felszolgált állati eredetű élelmiszerek mennyiségét, és ezeket növényi eredetű alternatívákkal helyettesíti – számolt be róla a The Daily Californian.

Ez a lépés az első szakasza annak a hosszú távú tervnek, hogy a város teljes mértékben megszüntesse az állati eredetű ételeket. Jelenleg nyári táborokat, idős otthonokat, kórházakat, iskolákat és börtönöket látnak el étellel, ezeket alakítanák át többnyire vagy teljesen növényi alapúra.

A július 27-i ülés napirendje szerint a tanács úgy véli, hogy ez az ambiciózus cél “felgyorsítja a város növényi alapú étrendre való átállását”, melyet Jesse Arreguin, Berkeley polgármestere és Sophie Hahn tanácsos fogalmaztak meg közösen.

A döntést környezetvédelmi, etikai és egészségügyi szempontok indokolták. A napirendi jelentés rámutatott a hús és a tejtermékek negatív hatására az üvegházhatású gázkibocsátás, a vízhiány és a “katasztrofális természeti katasztrófák” tekintetében, amit ezek az iparágak egyre nagyobb mértékben okoznak.

Megemlíti továbbá az élelmiszer-pazarlással és az olyan betegségekkel kapcsolatos problémákat is, mint a cukorbetegség és a rák, amit ezek a termékek nagyobb eséllyel okozhatnak.

Berkeley és az állatok jogai

A város legutóbb 2017-ben került a címlapokra, amikor az Egyesült Államok második városaként (Nyugat-Hollywood után) betiltotta a szőrmeértékesítést.

Kriss Worthington tanácsos azért javasolta a szőrme betiltását, hogy tudatosabb, emberségesebb életmódot népszerűsítsen a közösség számára. A javaslat megjegyezte, hogy a szőrmegyártók évente több mint 30 millió állatot ölnek meg a bundákért A Free Fur Berkeley honlapja szerint ezek az állatok gyakran kegyetlen körülmények áldozatai, amelyek közé tartozik az “intenzív stressz, a szorongó és ismétlődő mozgás, az öncsonkítás, sőt a kannibalizmus is”.

2019-ben pedig szintén Berkeley lett az első város az Egyesült Államokban, amely Zöld Hétfő kampányt indított. A heti kezdeményezés célja a növényi alapú étkezés ösztönzése.

(PBN)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.