Most olvasott cikk
Olivia Newton-John növényi étrenddel harcol a mellrák ellen

Olivia Newton-John növényi étrenddel harcol a mellrák ellen

A hetvenes évek emblematikus filmjének, a Grease-nek, nem kevésbé ismert és népszerű főszereplője, Olivia Newton-John nemrégiben áttért a növényi étrendre. Döntése mögött azonban igen komoly problémák állnak.

Az ausztrál énekes-színésznőnél először 1992-ben állapítottak meg mellrákot, amelyből a drasztikus, ám hatásos kezeléseknek köszönhetően végül meggyógyult. Négy évvel ezelőtt azonban kiújult a betegsége, s a korábbi hosszú évek küzdelmének tapasztalatai alapján, most a kevésbé mérgező terápiák felé fordult.

A sztár úgy határozott, hogy gyógynövények, az orvosi marihuána és a lánya, Chloé Lattanzi által ajánlott növényi alapú táplálkozás segítségével veszi fel ismét a harcot a gyilkos kór ellen.

„Sok gyógynövényt szedek, s legalább tíz éve használom a kannabiszt is. A vegán táplálkozás felé azonban csak most, leányom hatására fordultam, aki már évek óta nem fogyaszt állati eredetű terméket. Összességében nagyon jól érzem magam, mióta így élek”

– nyilatkozta a Closer Weekly-nek a 72 esztendős sztár, aki nemrégiben egy a nevével fémjelzett alapítványt hozott létre a rákkutatás és a növényi alapú orvoslás támogatása érdekében.

„Éveken át szenvedtem ettől a betegségtől és következményeitől. Műtéteken, kemoterápiákon és sugárkezeléseken estem át, éppen ezért csodálatosnak tartanám, ha új, kevésbé drasztikus, ám hasonlóan hatásos terápiákat találnák a rákbetegek és az abból éppen kigyógyulók számára.”

Olivia Newton-John férjével, John Easterlinggel közösen állt az ügy mellé, miközben az állatjogi és természetvédelmi kérdéseket is szívügyüknek tekintik. Az Egyesült Államokban 1999. októberében alapított Mercy For Animals elnevezésű állatvédelmi szervezet idén júniusban megtartott huszonkettedik gálájának népes tiszteletbeli támogató csoportjának nem véletlenül lett tehát tagja.

Fotó: VegNews

Mellrák és az állati eredetű élelmiszerek

Az énekesnő döntésének helyességét számos tudományos kutatás támasztja alá. Egyre több szakember talál közvetlen kapcsolatot a hús- és tejtermékek fogyasztása és a rák kockázatának növekedése között.

A Glasgow-i Egyetem 2018-as, több mint 260 ezer, negyven és hatvankilenc év közötti hölgy részvételével végzett tanulmánya megállapította, hogy azon hasonló korú nők körében, akik hetente több mint 9 gramm feldolgozott húst (például szalonnát vagy kolbászt) fogyasztottak, 20 százalékkal nőtt a mellrák kialakulásának esélye.

De a legújabb vizsgálatok is hasonló következtetésre jutottak. A Katalán Onkológiai Intézet, az Egészségügyi Világszervezet, valamint a londoni Imperial College közös kutatásának múlt hónapban nyilvánosságra hozott eredménye több mint 300 ezer hölgypáciens megfigyelésén alapult, s arra a végkövetkeztetésre jutott, hogy a magas hús-, tej- és feldolgozott cukortartalmú étrend akár 12 százalékkal is növelheti a mellrák relatív kockázatát.

Rák és tejfogyasztás: halálos találkozás

A vizsgálatok során egyébként a tejtermékek vizsgáztak a legrosszabbul. Egy 2017-es kutatás szerint a magas zsírtartalmú tej fogyasztása 53 százalékkal is növelheti az emlőrák kialakulásának kockázatát. A Loma Linda Egyetem 2020-as, a Journal of Epidemiology-ben közzétett tanulmányának vezetői több mint ötvenezer észak-amerikai, rákmentes hölgy étrendjét tanulmányozva, az időszak végére ezer feletti új mellrákos esetet találtak. A betegség kimenetele szorosan összefüggött tejfogyasztásukkal.

„Napi egynegyed-egyharmad csészényi tej fogyasztása harminc százalékkal növelte a mellrák kialakulásának kockázatát, egy teljes csésze esetében ötven, napi két-három csészényi adagot követően pedig már hetven-nyolcvan százalékról beszélhetünk”

– jelentette ki határozottan Gary E. Fraser a Loma Linda Egyetem vezető kutatója. A szakember szerint ennek oka a tej nemi hormon tartalmában keresendő. A betegség ugyanis a hormonokra reagál.

Egy tizenkétezer orvost tömörítő csoport (PCRM) már évek óta azért küzd, hogy ezeket az összefüggéseket minél többen megismerjék. A 2019-es mellrák tudatossági hónap során egy négy pilléren nyugvó kampányt indítottak.

Ezek pedig a növényi étrend melletti elkötelezettség, az alkoholfogyasztás korlátozása, a testmozgás és az egészséges testsúly fenntartása. Ugyanebben a hónapban állampolgári petíciót is benyújtottak az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalhoz (FDA) a sajt címkézésének megváltoztatásért.

Ezek az orvosok úgy gondolják, hogy a csomagoláson fel kéne tüntetni a rákos megbetegedésre vonatkozó kockázatot is. A csoport szerint képmutatás tej alapú élelmiszerekre tenni a mellrák elleni küzdelmet szimbolizáló rózsaszínű szalagot. Sokkal korrektebb lenne, ha azt írnák rájuk: reproduktív hormonokat tartalmazó készítmény, amely növelheti a halálos emlőrák kockázatát.

Bár a könnyűzene és a filmvilág rajongói most szinte egy emberként szorítanak Olivia Newton-John gyógyulásáért, az ő bátor kiállása és szomorú példája talán többek szemét is felnyithatja.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.