A tejszínes tészta az egyik legegyszerűbb gyors vacsora a hétköznapokra. Ennek most egy olyan, mennyeien krémes, növényi tejszínnel készített változatát mutatjuk be, amit garantáltan újra és újra elkészítesz majd.
Nem igazán létezik olyan étel, ami a tésztánál gyorsabban és változatosabban elkészíthető – nem csoda tehát, hogy a kimerítő munkanapok után sokszor választjuk ezt az opciót.
Csábító ilyenkor a készen kapható, üveges tésztaszósz gondolata is. Ez a növényi tejszínből készült, házi változat azonban csak minimális extra erőfeszítést igényel, az eredmény pedig magáért fog beszélni.
A fokhagymás, tejszínes tészta ízvilágát kiegészíti a citrom savanykássága, a gomba és a spenót pedig nem csak egészségesebbé teszik ezt a fogást, hanem izgalmas, új szintre emelik az ízek harmóniáját.
Hozzávalók
3-4 adaghoz
- 300 gramm durumtészta (pl. penne, fusilli, farfalle, tagliatelle)
- 1 pohár (250 ml) Cuisine Vega növényi alapú főzőtejszín
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 kövér gerezd zúzott fokhagyma
- 250 gramm barna csiperkegomba* vékonyan felszeletelve
- 200 gramm friss spenót
- 1 biocitrom reszelt héja + 1-2 evőkanál citromlé
- frissen őrölt bors
- só
*Lehet más, ízletes gombafajta is, amit kedvelsz, pl. laska-, shiitake- vagy rókagomba.
Tejszínes tészta elkészítése
- A tésztát főzd a csomagoláson található utasításokhoz képest egy perccel rövidebb ideig, majd öblítsd át hideg vízzel és alaposan csepegtesd le.
- Amíg a tészta fő, készítsd el a szószt. Ehhez egy serpenyőben hevíts fel két evőkanál olívaolajat, majd add hozzá a felszeletelt gombát. Közepesen magas lángon pirítsd, majd miután összeesett és levet eresztett, adj hozzá fél teáskanál sót és jó pár tekerés frissen őrölt borsot.
- Miután elfőtte a levét és ismét elkezdett pirulni, add hozzá a zúzott fokhagymát és a biocitrom reszelt héját. Közepesen alacsony lángon pirítsd egy-másfél percig, vagy amíg a fokhagyma épp csak megpirult, majd add hozzá a spenótot és még fél teáskanál sót.
- Ha a spenót is összeesett, add hozzá a növényi tejszínt. Alacsony lángon hagyd gyöngyözni pár percig, kóstold, és adj még hozzá sót, ha szükséges. Néhány perc után zárd el, és adj hozzá ízlés szerint egy-két evőkanál friss citromlevet.
Tipp: a tésztát csak közvetlenül a tálalás előtt keverd össze a szósszal. Sőt, ha későbbre is hagynál belőle, akkor a tésztát és a szószt külön edényben tedd el.
A recept megjelenését a Dr. Oetker Creme Vega támogatta.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.