Most olvasott cikk
Vegán katonák: Az USA hadserege a növényi étrend bevezetéséért harcol

Vegán katonák: Az USA hadserege a növényi étrend bevezetéséért harcol

Vegán férfiak akik vegán katonák

Vegán katonák márpedig léteznek, viszont az USA hadserege nem szolgált növényi alapú ételekkel. A vegán katonák gyakran csak snackeket tudnak fogyasztani. Azonban egyre több bajtársuk teszi le a voksát az állatvédelem mellett.

John, az USA hadseregének egy specialistája, 2018-ban lett vegán, mikor a Közel-Keleten teljesített szolgálatot. Rögtön azután, hogy buddhista lett.

„Mivel a hadseregben dolgozok, így az erőszak világában élek, ennek ellenére igyekszem annyira békés életet folytatni, amennyire csak lehetséges. Annak a választása, hogy nem leszek erőszakos a hétköznapokban, mikor nem muszáj, egy olyan eszme, amelyről tiszta szívvel állíthatom, hogy a vallási hitrendszeremmel és a hadsereg értékeivel is harmóniában áll.”

– mondta John.

Nincs vegán opció

Akashinga női vegán csoport a veszélyeztetett állatokért

A hadsereg kosher, halal és vegetáriánus étkezést is kínál a seregnek, de egy készétel sem teljesen növényi alapú, a bevetésen lévő katonák pedig csak erre támaszkodhatnak, hiszen ezt kapják reggelire, ebédre és vacsorára is. Ezért John egyszer egy egész hónapot úgy töltött el, hogy csak kenyeret, kekszet, mogyoróvajat és konzerv zöldségeket evett.

„Az egy szörnyű időszak volt. A harctéren voltunk, és nem volt egy rendes étkezésem egyik nap sem. Négy napon keresztül kizárólag zöldbabot ettem.”

Emiatt rendkívül kimerült volt, ami súlyos probléma egy harctéren lévő katonának.

„Mindenkinek az az érdeke, hogy a katonák mentálisan és fizikailag is képesek legyen bármilyen akció végrehajtására.”

John nem szerette volna az igazi nevét használni, mivel fél a további kiközösítéstől.

Beszámolt róla, hogy gyakran mondták neki, hogy nem férfi, ha nem eszik húst.

„Valaki azt is mondta nekem, hogy vegánnak lenni Isten ellen való, és ez csak gyengévé tesz engem.”

– idézett fel John egy szóváltást.

„Vegánnak lenni a hadseregben egyet jelent azzal, hogy megtanulod; néhány beszélgetést nem érdemes lefolytatni. Nagyon sok szarságot kapok emiatt.”

Vegán hadsereg

A hadseregben szolgáló vegánok számát még senki nem határozta meg hivatalosan, de John nincs egyedül. Sok vegán katona számolt be hasonló gondolkodású bajtársról. Ez párhuzamba állítható egy nagyobb társadalmi trenddel: 2017-ben ötször annyi vegán volt az USA-ban, mint 2014-ben.

A hadsereg vegán ételeket akar

A növényi alapú készételek gyártásának és a több növényi étel hadseregben történő kínálatának egyik problémája, hogy nincs még adat a vegán katonák számáról. Azt pedig, hogy vannak-e tervek arra vonatkozóan, hogy megbecsüljék azoknak a számát, akik érdeklődnek a növényi alapú ételek iránt, vagy igénylik azt, sem a hadsereg, sem a hadsereg logisztikájáért felelős ügynökség nem kívánta eddig kommentálni.

A logisztikáért felelő ügynökség dönti el, hogy mi kerülhet a készételek közé. Ők megerősítették, hogy egyik ilyen ételük sem vegán, de elutasították, hogy megmagyarázzák ennek okát, továbbá nem válaszoltak arra sem, hogy a hadsereg megfontolná-e ennek a megváltoztatását.

„Talán volt egy vegetáriánus főétel, ami véletlenül vegán is volt.”

– írta az ügynökség egy újságírói megkeresésre, amelyben azt is megerősítették, hogy a 24 opció közül mindössze 4 vegetáriánus.

Néhány héttel ezelőtt elsőként az Oklahomában lévő fort sill-i étkező volt az, aki egy katona igénylésének köszönhetően, minden étkezéskor vegán opciót is kínál. A többi étkezőt illetően a szolgálatot teljesítőknek kell kérvényt benyújtani ahhoz, hogy növényi opciót is felszolgáljanak, azonban nem elvárt a konyhai személyzettől, hogy ezt teljesítsék.

Vegán katona – jogod van hozzá

A kezdők nem biztos, hogy tudják; joguk van ilyen kérvényt benyújtani. Ha tudják is, akkor lehet, hogy nem akarják magukat jobban megkülönböztetni azzal, hogy különleges kéréssel fordulnak a konyhai személyzethez.

Így ehelyett, az alkalmanként előforduló növényi alapú fogásokat választják, vagy köreteket és zöldségeket. Bár a vegán katonák szerint ezek gyakran sajnos vajban főttek.

Ha szerencsés helyen teljesítenek szolgálatot, akkor a salátabár kínálatából is szemezgethetnek, de ez nem található meg mindenhol.

„Két évvel ezelőtt, ha a vegán szót használtad volna előttem, akkor azt mondtam volna, hogy ne is kezdj el beszélni előttem erről.”

– nyilatkozta a törzszászlós rendfokozattal bíró Thomas Shearin, a miami parti őrség gépésze.

„Nem tudtál volna erre rávenni. Nem azért másztam fel a tápláléklánc csúcsára, hogy nyúlkaját egyek. Nálunk Texasban az, aki tofut eszik barbecue csirke helyett, tuti nem játszik a suli focicsapatában”

– mondta Shearin.

Mára már nem tesz egyenlőségjelet a férfiasság és a húsfogyasztás között, és büszkén készíti el otthon a saját szejtánját. Legnagyobb meglepetésére a veganizmusa ma már több, mint egy gyógymód a kevés energiára, a magas vérnyomásra, illetve már nem csak az elhízás elleni harc egyik eszköze.

Kevesebb, mint két év alatt etikai állásfoglalássá vált, amelyben az állatok és a környezet mellett áll ki. Shearin a szaúd-arábiai szolgálata alatt váltott növényi étrendre, mikor megismerte Eric Gibsont, aki főtörzszászlós rendfokozattal bír, és aki akkor már több mint 5 éve vegán volt, eleinte azért, hogy az állatjogi aktivista felesége kedvében járjon. Később „teljesen” vegán lett, hogy javítson az egészségi állapotán is.

Megoldható a vegán étrend?

Shearin és Gibson is úgy találta, hogy a váltás könnyű volt a partiőrségnél. Megjegyezték, hogy a magas rendfokozatuk, illetve az, hogy nem voltak bevetésen, sokat segített.

Johnnal ellentétben nem kellett az előre elkészített ételekre támaszkodniuk, illetve a magas beosztásuk miatt nyugodtan kérhették az konyhai személyzetet, hogy növényi alapú ételeket készítsenek számukra, akik gyakrabban tettek eleget ennek az igénynek.

Érdekes módon a hadsereg készít vegán ételeket, csak nem a katonák számára. A logisztikáért felelős szóvivő megerősítette, hogy bár pár étel, amelyet humanitárius segélyként osztanak szét a civilek között, nem minősül kifejezetten vegánnak, de „ezek nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket, vagy melléktermékeket, és csupán egy minimális mértékű tejtermék hozzáadása engedélyezett ezekhez az ételekhez.”

Annak, hogy növényi ételeket adjanak segélyként, van értelme; ezeket könnyebben el tudják készíteni a halal étkezés szabályainak megfelelően, kevésbé romlandóak, illetve olcsóbbak is. És valóban; Kalifornia államban egy új törvény biztosítja a börtönben lévő emberek számára, hogy vegán ételt kérjenek.

Az erről szóló elemzés kimutatta, hogy a növényi ételek olcsóbbak, mint a hagyományosan börtönben felszolgált fogások, így hosszú távon az állam pénzt takaríthat meg ezzel az intézkedéssel. Bár a törvény még új, de azt is jelenti, hogy a kaliforniai raboknak – akik akár vegánnak vallják magukat, akár nem – több esélyük van növényi ételhez jutni, mint a hadseregben szolgálatot teljesítőknek.

A hús- és tejipar nem engedi

A pénzügyi ösztönzők pedig a hadseregben is szerepet játszhatnak. Gibson szerint a hadseregben meghozott döntéseket erősen befolyásolják azoknak az iparágaknak az érdekei, amelyeket a kormány támogat; mint például a tej- vagy a húsipar.

© Dan Bality

Ez egy újabb akadályt jelent, de úgy tűnik, hogy a katonák ennek ellenére is folytatják a növényi alapú ételek utáni kutatást. John szerint, amíg négy éve szinte ő volt az egyetlen, aki növényi alapon étkezett, addig mára már több vegán katonával is találkozott a seregben.

Shearin is megtapasztalta ezt a változást:

„Minden egységnél megfigyelhető, amit eddig meglátogattam. Gyakran találkozom emberekkel, akik vegánok, vagy akik vegánok szeretnének lenni, de nem tudják, hogy hogyan fogjanak neki.”

Arra bátorítja őket, hogy próbáljanak ki egy 1 hónapos vegán kihívást, illetve hangsúlyozza azt is, hogy ha neki ment a váltás, akkor bárki meg tudja csinálni.

„A nézőpontom megváltozott. Felelősek vagyunk a bolygóért, amin élünk. Azt mondom az embereknek: ha csak három napig eszel növényi ételeket egy héten, akkor egy héten három napon keresztül segíted a bolygónkat. Ez számukra és számomra is nyertes helyzet.”

– mondta Shearin.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.