Vannak kencék, amik lágyan és krémesen jók, de ez a babkrém nem tartozik közéjük. Ennek a lelke a darabosságában rejlik, kápiapaprika-kockákkal és kukoricaszemekkel dúsítva.
Ezt a babkrémet száraz tarkababból készítjük, de természetesen használhatsz konzerveset vagy másfajta babot, például vöröset, fehéret vagy feketét.
Ha más házi készítésű kencék készítése is érdekel a babkrémen kívül, itt összegyűjtöttük a legjobb vegán szendvicskrémeket, amik nemcsak reggelire, hanem egy gyors ebédre vagy vacsorára is tökéletesek lehetnek.
Hozzávalók:
6 kisebb vagy 3 nagyobb befőttesüvegnyi mennyiséghez
- 500 g száraz tarkabab
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 kisebb fej zeller
- 250 g kukorica
- 2 db kápia paprika
- 100 g sűrített paradicsom
- 4-6 evőkanál olaj
- 3 babérlevél
- 1,5 teáskanál római kömény
- 1 evőkanál őrölt pirospaprika
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
- Áztasd be a babot éjszakára, majd öntsd le róla a vizet, öblítsd át tiszta vízzel, és tedd fel főni három babérlevéllel bő, sós vízben.
- Közben aprítsd fel a hagymákat, a zellert reszeld le, a fokhagymákat pucolás után zúzd össze, a paprikát kockázd fel apróra.
- Hevíts fel négy evőkanál olajat (ha később szükségesnek érzed, még adj hozzá 1-2 evőkanállal) egy serpenyőben, majd kezdd el a hagymát alacsony lángon pirítani. Kb. öt perc után tedd hozzá a zellert, és adj hozzá kb. egy teáskanál sót és egy evőkanál cukrot.
- Még mindig alacsony lángon pirítsd további tizenöt percig úgy, hogy amikor már csak kb. három perc van hátra, a fokhagymát, a kápia paprikát és az átmosott kukoricát is hozzáadod.
- Add hozzá a sűrített paradicsomot, a római köményt, az őrölt pirospaprikát, és pirítsd további három percig.
- Amikor megfőtt a bab, szűrd le, öblítsd át, majd késes aprítóban vagy botmixerrel krémesítsd el.
- Keverd össze a babos masszát a hagymás-paprikás mixszel, és ha szükséges, akkor sózd, illetve fűszerezd után.
- Ha szeretnéd későbbre eltenni, akkor tedd vissza a tűzhelyre, és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzd kb. 15 percig. Tedd csatos vagy befőttesüvegekbe. Itt írtunk korábban részletesebben a dunsztolásról.
- Az elkészült babkrémet fogyaszthatod pirítóson, melegszendvicsbe vagy torillatekercsbe töltve, de mártogatós is lehet belőle az esti filmezéshez.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.