Most olvasott cikk
Vegán babkrém kápia paprikával és kukoricával

Vegán babkrém kápia paprikával és kukoricával

vegán babkrém receptje

Vannak kencék, amik lágyan és krémesen jók, de ez a babkrém nem tartozik közéjük. Ennek a lelke a darabosságában rejlik, kápiapaprika-kockákkal és kukoricaszemekkel dúsítva.

Ezt a babkrémet száraz tarkababból készítjük, de természetesen használhatsz konzerveset vagy másfajta babot, például vöröset, fehéret vagy feketét.

Ha más házi készítésű kencék készítése is érdekel a babkrémen kívül, itt összegyűjtöttük a legjobb vegán szendvicskrémeket, amik nemcsak reggelire, hanem egy gyors ebédre vagy vacsorára is tökéletesek lehetnek.

Hozzávalók:

6 kisebb vagy 3 nagyobb befőttesüvegnyi mennyiséghez

  • 500 g száraz tarkabab
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kisebb fej zeller
  • 250 g kukorica
  • 2 db kápia paprika
  • 100 g sűrített paradicsom
  • 4-6 evőkanál olaj
  • 3 babérlevél
  • 1,5 teáskanál római kömény
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

  1. Áztasd be a babot éjszakára, majd öntsd le róla a vizet, öblítsd át tiszta vízzel, és tedd fel főni három babérlevéllel bő, sós vízben.
  2. Közben aprítsd fel a hagymákat, a zellert reszeld le, a fokhagymákat pucolás után zúzd össze, a paprikát kockázd fel apróra.
  3. Hevíts fel négy evőkanál olajat (ha később szükségesnek érzed, még adj hozzá 1-2 evőkanállal) egy serpenyőben, majd kezdd el a hagymát alacsony lángon pirítani. Kb. öt perc után tedd hozzá a zellert, és adj hozzá kb. egy teáskanál sót és egy evőkanál cukrot.
  4. Még mindig alacsony lángon pirítsd további tizenöt percig úgy, hogy amikor már csak kb. három perc van hátra, a fokhagymát, a kápia paprikát és az átmosott kukoricát is hozzáadod.
  5. Add hozzá a sűrített paradicsomot, a római köményt, az őrölt pirospaprikát, és pirítsd további három percig.
  6. Amikor megfőtt a bab, szűrd le, öblítsd át, majd késes aprítóban vagy botmixerrel krémesítsd el.
  7. Keverd össze a babos masszát a hagymás-paprikás mixszel, és ha szükséges, akkor sózd, illetve fűszerezd után.
  8. Ha szeretnéd későbbre eltenni, akkor tedd vissza a tűzhelyre, és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzd kb. 15 percig. Tedd csatos vagy befőttesüvegekbe. Itt írtunk korábban részletesebben a dunsztolásról.
  9. Az elkészült babkrémet fogyaszthatod pirítóson, melegszendvicsbe vagy torillatekercsbe töltve, de mártogatós is lehet belőle az esti filmezéshez.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.