Most olvasott cikk
Vágóhíd okozott különös havazást Dél-Dakotában

Vágóhíd okozott különös havazást Dél-Dakotában

havazás

A kissé morbid légköri jelenség kialakulásáról megkérdeztük az Országos Meteorológiai Szolgálatot is.

Az egyik legismertebb és legtöbb felhasználót számláló internetes fórumon, a Redditen bukkant fel SoDakZak felhasználó bejegyzése, ami a képet látva nem több egy havas táj előtt készült, mosolygós szelfinél, de a cím elolvasása után biztosan sokan érzik majd úgy, hogy kavarog a gyomruk.

A jókedélyű fiatalember azt írta, hogy lakhelyén (Sioux Falls, Dél-Dakota) „malachó” esett. Ez azért volt különös, mert az előrejelzés nem említett várható havazást a térségben.

A leírás szerint az 1900-as évek eleje óta a városban üzemelő Smithfields vágóhíd okozta az érdekes légköri jelenséget. A sertésfeldolgozó üzemből felszálló gőz hatására nemcsak ködbe borult a környék, de hó is hullott, innen a gyomorforgató elnevezés.

Kiegészítésként a kép feltöltője megjegyzi, hogy milyen szépen néztek ki a fák, bár a kiváltó ok ismeretében úgy gondolom, sokan nem ezt a jelzőt használták volna.

Tényleg a vágóhíd okozta a havazást?

A jelenség pontos megértéséhez felkerestük az Országos Meteorológiai Szolgálatot, akik megerősítették, hogy a bejegyzés nem egy rosszul sikerült tréfa, létező jelenségről van szó, ami Magyarországon is előfordul.

„A jelenség a hazai szóhasználatban »ipari havazás« néven ismert. Hazánkban is kialakulhat, pl. Miskolc, Kazincbarcika, Budapest, Százhalombatta térségében ún. hidegpárnás helyzetekben.

A gyárkéményekből felszálló hő hatására megindul a feláramlás (konvekció), ugyanis a felszálló »füst« környezeténél melegebb légelemek sokasága. Ez a kibocsátott hő nedvességben gazdag, a benne lévő kémiai anyagok, szemcsék jégképző (kondenzációs) magvakként szolgálnak, amelyeken – alkalmas meteorológiai feltételek mellett – csapadék képződik, és a földfelszínt hó formájában éri el.

Az ipari havazás a hőerőművek és más ipari létesítmények néhány kilométeres körzetében alakulhat ki” – válaszolta Kiss Friderika, az OMSZ meteorológusa.

A Smithfields Foods sertésfeldolgozó üzeme gyakorlatilag a város közepén található, vagyis tényleg valószínűnek tűnik, hogy ez váltotta ki az ipari havazást.

„A különbség [a rendes és az ipari havazás között] a kialakulásukban keresendő, a jégképző magvak ebben az esetben antropogén anyagok, míg más esetben aeroszolok. A hópelyhekben szembetűnő különbség szabad szemmel nem állapítható meg” – tette hozzá Kiss Friderika arra a kérdésünkre, hogy van-e bármilyen lényegi különbség az így keletkezett hó és a természetes úton létrejött havazás között.

Sok kommentelő hangot adott az általuk érzett undornak

A bejegyzésben számos szóviccet és könnyed tréfálkozást lehet olvasni. Sokan arra kíváncsiak, hogy szalonnaillatú-e a hó, vagy hogy olyan íze van-e, mint a disznóhúsnak. De olyanokból sincs hiány, akik elszörnyednek azon, hogy egy ilyen téma kapcsán mások sokkhatás helyett inkább poénkodnak.

A topicban lévő emberek száma, akik nevetgélnek és szóvicceket gyártanak az állatkínzás kapcsán, elképesztő. Ha egy kutyafeldolgozó üzemből szállna fel a füst, mindannyian őrjöngenétek

mondja Wacky_Bruce.

Ismerve a kiváltó okot, ez egyszerűen undorító (és megrémiszt, hogy sokan úgy gondolják, ez egy könnyed, viccelődésre alkalmas téma). Sokaknak közületek rémálmai lennének, ha meg kellene néznetek, mi zajlik ezekben a koncentrációs táborokban – de persze éljen, havazik!

írja StrixCZ.

A Keloland portál szerint a különös hóban nem találhatók állatoktól származó maradványok.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.