Most olvasott cikk
Magánterületről elszökött tigrist lőttek le Johannesburgban

Magánterületről elszökött tigrist lőttek le Johannesburgban

bengáli tigris

A házi kedvencként tartott, Sheba nevet viselő bengáli tigrist éjszaka találták meg egy lakóövezetben, ezért döntöttek az állat kilövése mellett.

Házi kedvencként tartották azt a nyolcéves nőstény tigrist, aki a hétvége során szökött meg ketrecéből a dél-afrikai Johannesburgban. A szökést követően az állat súlyosan megsebzett egy 39 éves férfit és megölt három állatot, két kutyát és egy őzet.

A kerítésen keletkező rést, amin az állat kiszökött, feltételezések szerint rablók vágták, akik így jutottak be a területre. A tigris valószínűleg ezt a lehetőséget használta ki arra, hogy megszökjön a fogságból.

A környékbelieket tájékoztatták a veszélyről és egy 30 fős csapat eredt a tigris nyomába abban a reményben, hogy sikerül elkábítani és visszavinni a farmra, ahonnan elszökött.

„Drónokat és helikoptereket használunk, de elég nehéz volt a helyzetünk a dús növényzet miatt” – mondta Gresham Mandy, a kutatócsapatot alkotó polgárőrség vezetője. A csapat abban reménykedett, hogy amint csökken a hőmérséklet, vagy az állat megszomjazik, lehetőségük lesz befogni.

Az állatvédőkkel kiegészült önkéntesek elsődleges célja az volt, hogy elaltassák a nagymacskát, de a beszámolók szerint erre nem adódott megfelelő lehetőségük. Hétfőn több alkalommal is közel jártak ahhoz, hogy csalétket használva elfogják a ragadozót, ám végül mindegyik kísérlet kudarcba fulladt.

Hétfőn hajnali 2 óra körül érkeztek az első hívások, hogy a tigrist egy gyümölcsös közelében látták az ott dolgozó munkások. Ezen a területen hat lakóház található, benne családokkal.

Veszélyes volt a helyzet. Egy tökéletes ragadozóval álltunk szemben, aki éjszaka vadászik, de ilyenkor nem sétálhatunk oda, hogy befogjuk, mert attól csak sokkal veszélyesebbé válik a szituáció

– mondta Drew Abrahamson a Captured in Africa Foundation-től.

A családok közelsége, valamint az éjszakai időpont miatt végül a szakemberek úgy döntöttek, az a legbiztonságosabb megoldás, ha kilövik az állatot.

Sheba mellett egy másik tigris, Tyson is élt azon a farmon, ahonnan a nőstény elszökött. Tysont azóta már elszállítottak onnan, mivel a tulajdonos félt attól, hogy ő is megszökhet.

A Dél-Afrikában élő tigrisek számáról nincs pontos adat. A Four Paws szervezet szerint 2011 és 2020 között 359 állatot exportáltak az országból, akik közül a legtöbbet állatkertek vásároltak meg.

„Rettentően felelőtlen és veszélyes dolog ezeket az állatokat lakóövezetben tartani, és egyáltalán vadállatokat fogságban tartani” – mondta Keshvi Nair, az NSPCA szóvivője.

(CBS News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.