Most olvasott cikk
Videón, ahogy a tigris rátámad idomárjára egy olasz cirkuszban

Videón, ahogy a tigris rátámad idomárjára egy olasz cirkuszban

Vérfagyasztó látványnak lehettek szemtanúi azok, akik az olaszországi Marina Orfei Cirkusz tavaly decemberi, surbói előadásán vettek részt. A fogságban tartott csúcsragadozó a lábán és nyakán harapta meg a az idomárt.

Az esetről készült Twitter-videó szerint Ivan Orfei, a 30 éves oroszlánidomár éppen a vele szemben lévő állatra koncentrált, miközben egy másik tigris mögé osont és hirtelen a vádlijába harapott. A nagy testű ragadozó könnyedén elcibálta porondjáról az idomárt, majd miután földre vitte, a nyakát kezdte támadni. Az esetet a másik oldalról is rögzítették.

Ivan segédje nem késlekedett, felkapta az emelvényt és azzal próbálta eltántorítani a tigrist a további támadásoktól, akciója sikerrel járt. Ezt követően mindketten kimenekültek a ketrecből.

Az idomárt sürgősen a Vitto Fazzi Kórházba szállították, ahol a lábán és a nyakán elszenvedett sérülésekkel kezelték. A legutóbbi információk szerint nincs életveszélyben, állapota stabil, jelenleg a kórházban lábadozik.

Az esetet követően a cirkusz kiadott egy közleményt, melyben a következőket írták:

„A Marina Orfei Cirkusz egy emberként áll munkatársa, Ivan Orfei mellett, aki tegnap támadás áldozata volt Surboban. Ivan, egy nagyon tehetséges állatidomár, a tigristámadás során szerencsére csak könnyebb sérüléseket szerzett és nincs ok az aggodalomra. A hazugságokon, előítéleteken és téves állításokon túl, a mi világunk egy állatbarát világ, ahogy azt Iván is szemlélteti műsoraiban a közönség számára. A tigrisek lenyűgöző állatok, megszelídíteni és bizalmat építeni velük olyan művészet, amit évszázadok óta űznek a cirkusz világán kívül is. Ennek ellenére történhetnek balesetek, de a hozzá hasonló emberek által mutatott bátorság becsülendő. Ivan reméli, hogy mielőbb visszatérhet a porondra családja és állati barátai mellé.”

A kommentelők nem az idomárért aggódnak

Mint a legtöbb támadás kapcsán, itt is kérdéses, hogy mi lesz a tigrissel, aki rátámadt Ivanra. Egyes források szerint az állatot elkülönítették és orvosi vizsgálatoknak vetik alá.

A videót látva viszont sokkal többen adtak hangot abbéli meggyőződésüknek, hogy nem lenne szabad ma már állatokat használni emberek szórakoztatására.

Fogságban tartják, bántalmazzák őket, most pedig nagy valószínűséggel elaltatják azt a tigrist, amiért azt csinálta, amit a tigrisek csinálnak

– reagált egy kommentelő.

Sajnálom az idomárt, DE a részvétem ezeknek a szegény állatoknak jár. Nem szabadna őket erre használni

– osztotta meg gondolatait egy újabb hozzászóló.

Habár a cirkusz sajtóközleményében Ivan Orfei lett áldozatként megemlítve, fontos tudatosítani az ilyen és ehhez hasonló esetek kapcsán, hogy az állatok nem csupán egy-egy ritka alkalommal, hanem minden egyes nap áldozatként élnek a cirkusz kötelékében.

Magyarországon egyelőre nem tiltottak az állatos cirkuszi előadások, világszerte azonban egyre több ország tiltja be a vadállatok cirkuszi szerepeltetését.

(Totally Vegan Buzz)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.