Most olvasott cikk
Rászorulókat és katonákat is ellát vegán étellel ez az ukrán csapat

Rászorulókat és katonákat is ellát vegán étellel ez az ukrán csapat

Az ukrán Lviv Vegan Kitchen nonprofit szervezet fő missziójának tekinti, hogy a háború alatt is segítsen a vegánoknak növényi ételhez jutni. Egy ideje azonban másoknak is biztosítanak ellátmányt, valamint edukálják is őket vegán témában.

Elgondolkodtatok már azon, hogy háborús helyzetben milyen nehézségekbe ütközhetne, hogy tartsátok magatokat a növényi étrendhez? Az ukránok egy ideje már a gyakorlatban is szembesülnek ezzel a kérdéssel.

Mielőtt Oroszország 2022 februárjában megtámadta volna az országot, Ukrajnában, ahogy sok más országban is, terjedőben volt a húsmentes táplálkozás. A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) 2020-as tanulmánya alapján a lakosság 11 százaléka vallotta magát vegetáriánusnak, 2 százaléka pedig vegánnak.

Amikor a háború alatti humanitárius segítségnyújtásról hallunk, azt gondolhatnánk, hogy az emberek örömmel fogadnak bármilyen segítséget – vegánok és nem vegánok egyaránt. A valóságban azonban ez úgy néz ki, hogy a vegánok vegánok akarnak maradni, ahogy a nem vegánok is ragaszkodnak a szokásaikhoz

– magyarázta Marta Ostrovska, a Lviv Vegan Kitchen (LVK) egyik alapítója.

A nem-vegán ukránok is képbe kerültek

Marta a testvérével, Oksana Khomiennel együtt hozta létre a nonprofit szervezetet. Azt követően, hogy megkezdődött az orosz csapatok inváziója, gondoltak egy nagyot, mindketten otthagyták korábbi munkájukat, hogy teljes mértékben ennek a projektnek szentelhessék magukat.

Hogy mi is ez a projekt? Vegán ételadományokkal segítik azokat, akik a háború miatt rászorulókká váltak, valamint a vegán ukrán katonák ellátmányáról is gondoskodnak.

Az elsődleges célunk a szervezet létrehozásával az volt, hogy segítsünk a vegán életmód fenntartásában azoknak, akik korábban már átálltak erre. Hogy segítsünk nekik megmaradni vegánnak és egészségesnek

– mondta Marta.

Kezdetben egy barátjuk vegán éttermének a konyháját használták. Honlapjukon kiemelték, nem túrták ki a helyéről a Vega Roomot, eleve be akarták már zárni. Ám rövidesen kinőtték a helyet és költözniük kellett.

Gyorsan bizonyossá vált az is, hogy nem elég a vegánokra koncentrálniuk, segítségért fordultak hozzájuk mindenevő rászorulók is.

Egyre több nem vegán menekült kezdett segítséget kérni tőlünk, és úgy döntöttünk, hogy edukáljuk is őket. Sok vendégünk át is tért a vegánságra

– írják az LVK történetében.

Arra is rádöbbentek, hogy az ukrán katonák között is vannak vegánok, akik a hagyományos fejadag keretében nem jutnak számukra is megfelelő növényi alapú ételhez. Úgy határoztak, hogy a segítségükre sietnek, és nekik is elkezdtek ellátmányt szállítani.

Zökkenők mellett segítség is jutott

Az egyik legnagyobb kihívást az jelentette az LVK számára, hogy a háború miatt megszakadtak az ellátási láncok. A nagyobb ukrán termelők a rakétatámadások és a megszállás miatt beszüntették működésüket. Így viszont borzasztó nehéz volt beszerezni a szükséges alapanyagokat.

Az LVK-csapat egyik tagja áramkimaradás alatt főz 2022 telén. Forrás: Lviv Vegan Kitchen

A szervezet, amely adományokból tartja fent magát, ehhez a helyzethez is alkalmazkodni tudott. Lengyelországból szerezték be a hiányzó a termékeket, de más szomszédos országoktól is kaptak támogatást.

Összeakadtak aztán Seth Tibbottal, a The Tofurky Company alapítójával, aki szintén komoly segítséget nyújtott az LVK csapatának. A cégvezető kifejezetten vegán ukrán szervezetet keresett, így akadt a testvérpárra, és felajánlotta nekik szolgálatait.

Marta és Oksana először rágható B12-vitaminokat kértek azoknak a gyerekeknek, akik a Lviven keresztül utaznak biztonságosabb helyekre. De Seth Tibbot abban is a segítségükre sietett, hogy össze tudjanak gyűjteni elég pénzt egy autó vásárlásához. Az ételadagok kiszállításához ez elengedhetetlen volt.

Az üzletember elárulta, minél jobban megismerte ezt a két nőt és a történetüket, annál jobban lenyűgözte őt az együttérzésük, az önzetlen bátorságuk és az üzleti érzékük.

A legjobb körülmények között is nehéz egy vállalkozást vagy nonprofit szervezetet elindítani. Az, ahogyan és amilyen gyorsan a háborús zűrzavarban véghezvitték ezt, az egyik leghősiesebb történet, amit valaha hallottam

– mondta.

(VegNews)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.