Most olvasott cikk
Tavaly közel ötmillió állatot használtak kísérletekhez Dél-Koreában

Tavaly közel ötmillió állatot használtak kísérletekhez Dél-Koreában

Ez a szám az eddigi legmagasabb 2012 óta, amióta közzéteszik az állatkísérletekre vonatkozó adatokat. A sokszor teljesen felesleges kísérletekhez használt állatok száma évről évre folyamatosan növekszik, a tavalyi rekordérték is ezt a tendenciát erősíti.

Állatkísérletek kapcsán legutóbb Kanadával foglalkoztunk. Az országban rövidesen teljesen beszüntethetik a toxikológiai állatkísérleteket, amennyiben életbe lép a júniusban megszavazott, egyben a királyi jóváhagyást is megkapott Bill S-5 névre keresztelt törvénymódosítás.

A kezdeményezés lényege, hogy az állatok helyett olyan új technológiákat alkalmazzanak a tesztek során, amelyek sokkal pontosabb és használhatóbb adatokat szolgáltatnak, mint az állatokon végzett kísérletek. Emellett pedig sokkal etikusabbak is.

A dél-koreai mezőgazdasági minisztérium jelentéséből (koreai nyelven érhető csak el) kiderül, hogy tavaly 4.995.680 állatot használtak fel kísérletekhez az országban. A Humane Society International dél-koreai szervezete (HSI/Korea) szerint ezeknek a teszteknek közel a fele a legkegyetlenebb kategóriába sorolható. A kísérleti alanyok semmilyen érzéstelenítést vagy altatást nem kaptak, miközben különböző vegyi anyagoknak vagy fertőző betegségeknek tették ki őket.

A statisztikákból az is kiderül, hogy annak ellenére, hogy a legtöbb kísérletben rendelkezésre állnak pontosabb adatokat szolgáltató és humánusabb módszerek is, az állatkísérleteket végző intézmények száma is növekedett a 2021-es adatokhoz képest.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy a dél-koreai tudomány megrekedt a múltban és erősen az állatkísérletekre támaszkodik, miközben egyre több, az emberi tulajdonságokat jól utánzó kísérleti módszer lát napvilágot. Arra buzdítjuk a törvényhozókat, hogy hozzanak olyan szabályozásokat, amelyek állatkínzás nélkül támogatják a tudomány előrehaladását

– nyilatkozta az adatokról Borami Seo, a HSI/Korea kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója.

Mi is megírtuk, hogy az állatkísérletek felett eljárt az idő. Az embertől sokban különböző, a behatásokra másmilyen módon reagáló állatokon végzett tesztek ritka esetben vezetnek csak releváns információhoz, a tesztek többsége teljesen haszontalan.

Jelenleg két törvényjavaslat van Dél-Koreában, amelyek célja, hogy változtasson a jelenlegi módszereken és előtérbe kerülhessenek az állatokat nem használó tesztelések. Az egyiket az a Jeoung-ae Han szponzorálja, aki a kutyahús előállításának és árusításának betiltását is kezdeményezte.

(Humane Society International)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.