Most olvasott cikk
Mérgező hab borítja a Tiete folyót Brazíliában

Mérgező hab borítja a Tiete folyót Brazíliában

Záptojás szagú hab borítja a Tiete folyót Brazíliában, az ipari eredetű szennyeződés káros az emberekre és a vízi élővilágra is. A helyi környezetvédők már korábban is felhívták a figyelmet hasonló problémára, és mielőbbi határozott fellépést várnak az ország vezetőitől.

Egy átlagos európainak, ha meghallja a Brazília és a környezetvédelem szavakat egy mondatba fűzve, elsőre vélhetően az Amazonas és az erdőirtás ugrik be. Ez persze nem véletlen, a dél-amerikai országban óriási problémát jelent, hogy mezőgazdasági és bányászati tevékenységek miatt számolják fel az esőerdő jelentős részét. Előbbi a legtöbb esetben az állattenyésztésre vezethető vissza. Egy közelmúltban zárult nyomozás alapján több mint 800 millió fát vágtak ki az Amazonas területén 2017 és 2022 között a brazil marhatenyésztés miatt.

Ezúttal azonban egy egészen más típusú környezetvédelmi problémával hívta fel magára a nemzetközi figyelmet Brazília. A Tiete folyó első ránézésre úgy néz ki, mintha vastag hóréteg borítaná. Alaposabban szemügyre véve azonban világossá válik, hogy nem éppen természetes képződményről van itt szó.

Gyárakból származó mosószer- és vegyszermaradvány habzik a víz felszínén, amely súlyos mértékben szennyezi az élővilágot.

Ez a hab nagy mennyiségű foszfát jelenlétére utal. A habban hidrogén-szulfid gáz van, benne különböző baktériumokkal, és más egészségre káros anyagok is megtalálhatóak benne. Ezek mind a környezetre, mind az emberekre nézve veszélyesek

– magyarázta Malu Ribeiro, az SOS Mata Atlantica Alapítvány, egy 1986-ban létrehozott környezetvédelmi civil szervezet közérdekekért felelős igazgatója.

Szakértők szerint a közelben élőknél légzőszervi megbetegedéseket okozhat a káros gázok folyamatos belélegzése.

Ha első ránézésre vastag hórétegnek is tűnik, a helyszíni szemlélő számára egészen egyértelmű, hogy valójában nem az. A magas hidrogén-szulfid-tartalom ugyanis erős, záptojásra, szennyvízre hajazó szagot áraszt.

Nem ez az első alkalom

Környezetvédők már korábban is felhívták a figyelmet hasonló problémára a Tiete folyó kapcsán. Már 2021-ben is történt hasonló szennyezés, miután egy cég kinyitotta a gát zsilipjeit, és egy az egyben a folyóba engedte a felgyülemlett káros anyagokat.

A szennyeződés miatt a víz oxigénszintje csökkent, emiatt pedig halak ezrei pusztultak el a folyóban. Az aktivisták már akkor is környezeti katasztrófától tartottak.

A Tiete folyó szennyezettsége az évek során egyre égetőbb problémává vált. 2022-ben a káros anyaggal beszennyezett folyószakaszok 40 százalékkal bővültek az előző évhez képest. A környezetvédelemmel foglalkozó szervezetek így arra biztatják a kormányt, hogy szigorítsanak az ipari szennyvíz kezelésére vonatkozó szabályozáson és szorgalmazzák a hatékonyabb szennyvíztisztítási gyakorlatok bevezetését.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.