Most olvasott cikk
Megtörtént az első erdőirtás-ellenes akció az új brazil elnök hivatalba lépése óta

Megtörtént az első erdőirtás-ellenes akció az új brazil elnök hivatalba lépése óta

Brazília új elnöke

Az újonnan hivatalba lépett brazil elnök azt is megígérte, hogy visszaállítja a Bolsonaro alatt erősen marginalizált környezetvédelmi intézet hatásköreit, és anyagilag is sokkal több támogatásra számíthatnak.

Brazília új elnöke, Luiz Inacio Lula da Silva teljesen máshogy áll a környezetvédelem kérdésköréhez, mint elődje, Jair Bolsonaro. A szélsőséges nézeteiről ismert korábbi elnök egyáltalán nem törődött a természetvédelemmel, sőt, egyenesen irritálta, ha megfontoltságra és körültekintésre intették az esőerdőket is érintő intézkedések kapcsán.

A marhatenyésztők kegyeit kereső államfő úgy hagyta ott hivatalát, hogy elnöksége alatt egy Dániánál is nagyobb területet pusztítottak el az amazonasi erdőkből, ami 60%-kal több, mint az azt megelőző négy évben.

Legyőzője, a nála sokkal zöldebb Lula da Silva megígérte, hogy az elődje által ráhagyott elképesztő pusztításnak egyszer és mindenkorra véget vet. A mostani elnök először 2003-ban volt az ország miniszterelnöke, és 2010-es távozásáig sikerült 72%-kal csökkenteni az erdőirtások mértékét, ami majdnem rekordméretű csökkenést jelent.

Az ígéret beváltása nem is váratott sokat magára. Csütörtökön az IBAMA – a brazil környezetvédelmi intézet – ügynökei és az állami rendőrség tagjai együtt indultak útnak, hogy felkutassák azokat a helyeket, ahol a műholdfelvételek alapján illegális fakitermelést sejtettek.

Félnapnyi autózást követően öt olyan területet sikerült elérniük, amelyek mind a Cachoeira Seca rezervátumban találhatók, ahol a fakitermelés szigorúan tiltott.

A felkeresett célpontok közül a legtöbb mára már elhagyatottnak tűnt, amit az ügynökök azzal magyaráztak, hogy a marhatenyésztők és a fakitermelést végzők valószínűleg felhagytak a terület átalakításával, hiszen arra számítottak, hogy az új kormány rajtuk ütne, nem úgy, mint Bolsonaro idején.

Az emberek tudják, hogy ez a kormány keményebben lép oda, és nem engedi, hogy olyan földet használjanak, amit illegálisan erdőtlenítettek. Ha a másik kormányzat [ti. Jair Bolsonaro] nyert volna, akkor itt most embereket, legelőt és marhákat találtunk volna

– nyilatkozta Givanildo dos Santos Lima az IBAMA-tól.

A rajtaütés során találtak láncfűrészekkel és többheti élelemmel felpakolt faházakat is. Az ott lakó személyek feltehetően elmenekültek, amikor meghallották az ügynököket, de Lima úgy tájékoztatott, hogy legközelebb helikopterrel fognak rajtuk ütni, hogy ne tudjanak elmenekülni.

Az IBAMA reményei szerint Lula da Silva elnök regnálása alatt számos hasonló rajtaütésre lesz még lehetőségük, hogy eltántorítsák a bűnözőket a további erdőirtásoktól.

(Reuters)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.