Most olvasott cikk
Rekordmennyiségű hulladékot emeltek ki a csendes-óceáni szemétszigetből

Rekordmennyiségű hulladékot emeltek ki a csendes-óceáni szemétszigetből

A The Ocean Cleanup, a vizek tisztaságáért küzdő nonprofit szervezet hatalmas mennyiségű hulladékot emelt ki a csendes-óceáni szemétszigetből. A környezetvédők azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy 2040-re az óceánokban lebegő szemét 90 százalékát eltakarítják, ami hatalmas vállalkozásnak tűnik, de van még pár trükk a tarsolyukban, amit be tudnak vetni.

A nagy csendes-óceáni szemétszigetnek (Great Pacific garbage patch) nevezzük azt a hatalmas, a vízfelszínen úszó szeméthalmot, amit a tengeráramlatok sodortak össze. Az apró részecskék miatt – amiket a műholdak és a repülők nem képesek érzékelni – nagyon nehéz meghatározni a pontos méretét, ráadásul a sziget folyamatosan növekszik, az áramlatok miatt pedig mozgásban is van. Egyes információk szerint körülbelül 1,6 millió négyzetkilométernyi területen helyezkedik el. Máshol ennek a többszörösét jelölik meg, 15 millió négyzetkilométert.

A tengeri ökoszisztémákra és az emberi egészségre is különös veszélyt jelentő szennyező sziget méretei a jövőben remélhetőleg csökkenni fognak. Mindenképpen ebbe az irányba mutat, hogy a The Ocean Cleanup nonprofit szervezet most egyetlen takarítás alkalmával több mint 25.000 font, vagyis körülbelül 11,3 tonna szemetet halászott ki a szigetről.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Ocean Cleanup (@theoceancleanup) által megosztott bejegyzés

A csapat két oldalról támadta az óceánokba kerülő szemetet. Egyrészt a már ott lévő hulladékot igyekeztek minél nagyobb mértékben csökkenteni, mielőtt a napból érkező ibolyán túli sugarak olyan apró méretűre bontanák a vízen lebegő műanyaghulladékot, hogy már nem lehet kihalászni. Másrészt a folyókat is takarították, hiszen ezek is szeméttel látják el az óceánokat. A szeméthalászhajók mintegy 50 tonnányi szemetet szedtek össze négy hét alatt.

A végső célunk az, hogy ne legyen több szemét és megszüntessük a szervezetünket. Nem akarjuk örökkön örökké ezt csinálni

– mondta Alex Tobin, a szervezet PR-igazgatója.

Az új rendszer háromszor több hulladékot tud kiemelni

A mostani rekordméretű fogást még a kettes számú rendszerrel (system 02) érték el, de a hónap végén tervezik üzembe helyezni a system 03-at, a következő generációs hulladékgyűjtőt, amivel 5 másodpercenként egy amerikai focipályányi területet tudnak megtisztítani. Ez kétszerese a mostani ütemnek. Az új rendszer sokkal hosszabb (2,2 kilométer) hálót használ majd a szemét összegyűjtésére, ami háromszor olyan hosszú, mint az előző.

„Sajnálatos, hogy ilyen sok szemét van odakint, de örülünk, hogy most egy olyan új módszert tudunk használni, amivel hatékonyabban támadhatjuk meg a problémát” – mondta Toby.

A kikötőbe tartó egyhetes út alatt a legénység szelektálta a kiemelt hulladékokat és lehetőség szerint igyekeztek újrahasznosítani, amit lehet.

(ABC News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.