Most olvasott cikk
A mormotanapi időjárásjóslás ellen tiltakoznak az állatvédők

A mormotanapi időjárásjóslás ellen tiltakoznak az állatvédők

Az állatvédő szervezet régóta szeretné elérni, hogy ne használjanak élő mormotát a Groundhog Day alkalmával. A régi hagyomány helyett a PETA azt javasolja, dobjanak fel inkább egy aranyérmét. Az állatvédők szerint ezzel a módszerrel még pontosabb előrejelzéseket is lehet kapni, mint egy mormotát használva. Az állatvédő fel is ajánlotta, hogy küld egy ilyen érmét Punxsutawney városának, amennyiben nyugdíjazzák Philt, az időjós mormotát.

A Groundhog Day (mormotanap) egy több száz éves hagyomány, amelyet minden évben február 2-án tartanak. Az esemény alkalmával egy mormotát használva próbálják kideríteni, marad-e a hosszú tél, vagy korán jön a tavasz. A rendezvények közül a leghíresebbet Punxsutawney városában rendezik, amire minden évben több tízezren kíváncsiak. A PETA emiatt nyílt levelet írt a városi Groundhog Club elnökének, hogy nyugdíjazzák végre az időjóslásra használt állatot – olvashatjuk a szervezet weboldalán.

Az állatvédők azt szeretnék, ha Phil, az időjós mormota egy tisztességes állatmenhelyre kerülne, ahol többet nem kell emberek előtt parádéznia. A bundás meteorológus helyett azt javasolják, hogy használjanak egy érmét az előrejelzésére, ez ugyanis legalább annyira pontos, mint a mormota. Sőt, a kanadai Lakehead University friss kutatása szerint akár jobbak is lehetnek az eredmények. Az érme ugyanis 50 százalékban esik egyik, vagy másik oldalára, míg Phil csak körülbelül 40 százalékban tippel helyesen.

Kapja meg Phil azt a nyugdíjazós bulit, amit megérdemel, kiegészítve egy belépőjeggyel egy tisztességes állatmenhelyre, és mi küldünk egy hatalmas kétoldalú érmét, hogy helyette azzal jósolják meg a várható időjárást

– olvasható a PETA által küldött levél első bekezdésében.

A mormotanap igen stresszes az állatok számára

Philt – aki a legenda szerint 1887 óta jósolja az időt – szokás szerint általában az összegyűlt tömeg (körülbelül 40.000 ember) kántálásával ébresztik. A mormoták többnyire magányos, téli álmot alvó állatok, így elképzelhető, hogy több tízezer ember üvöltése mennyire felzaklathatja őket. A látványosság a Bill Murray főszereplésével készült Idétlen időkig (eredetileg: Groundhog Day) című 1993-as filmet követően lett különösen népszerű. A magyar közönség számára is valószínűleg innen ismerős a hagyomány. A filmet megelőzően mindössze párezres tömeg gyűlt össze az eseményre.

A PETA – amennyiben az érmés ötlet nem tetszene a szervezőknek – önkéntes embert javasol a feladatra, aki egyszerűen csak megtippelné az időjárást. Emellett datolyaszilvafák ültetését is javasolta, mert egyesek szerint ezeknek a magjaiból is ki lehet olvasni a várható időjárást. Abban viszont biztosak, hogy gyakorlatilag nincs olyan módszer, ami kevésbé lenne hatékony a tél hosszúságának megjóslására, mint egy megzavart, felzaklatott mormota.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.