Most olvasott cikk
„Nagy álmom egy vegán központ létrehozása” – interjú a Bojtorina étterem alapítójával

„Nagy álmom egy vegán központ létrehozása” – interjú a Bojtorina étterem alapítójával

Nyár közepén nyitott meg Sopron első, s talán máig egyetlen vegán étterme, a Bojtorina. A vállalkozás ötletéről, a megvalósításról és a jövőbeni célokról is kérdeztük a tulajdonost, Bojtor Gyulát.

Balogh Edina / Prove: Az első dolog, ami feltűnt, amikor az étterem megnyitásáról olvastam, az elnevezése volt. Hogyan lett Bojtorina és mit is jelent ez a szó?

Bojtor Gyula: Az étterem, melyet a párom és én alapítottunk, egy műemléképületben található, ezért amikor a névválasztásra került sor, először ebben az irányban keresgéltünk. Így jött számításba a Csipkeróza vagy a Bojtorján elnevezés is, de valahogy egyik sem volt az igazi. Aztán, amikor egy barátunkkal erről beszélgettünk, ő azt kérdezte, miért nem vonjuk össze kettőnk nevét? Így lett az én vezetéknevemből (Bojtor) és a kedvesem keresztnevéből (Marina) a Bojtorina. Ez az egyedi hangzású név aztán mindenkinek megtetszett és még egy fajta jelentéssel is bír számunkra.

Hogy jött a vegánság az életedbe?

Én régebben rengeteg húst ettem, de ez tényleg már borzasztóan rég történt, hiszen 23 évvel ezelőtt lettem vegetáriánus, és 16 éve vegán. Elég különös története van az életmódváltásomnak. Egy barátommal névnapunk alkalmából kerti partit tartottunk, ezen a bulin sokat grilleztünk és én rengeteg húst ettem, annyit, hogy a végén szinte mérgezést kaptam. Napokig nagyon rosszul voltam és úgy döntöttem, egy darabig nem eszek húst. Mint kiderült, egész jól bírtam, és sokkal is jobban éreztem magam a bőrömben, ezért elhatároztam, hogy nem is hagyom abba. Később persze elkezdtem utánajárni mindennek tudományosan is. Így lettem vegán. Rájöttem, hogy ez a fajta étkezés a legideálisabb az emberek és természetesen az állatok számára is. Sőt, még a bolygónak és a környezetnek is ezzel teszünk a legjobbat.

Az étterem alapítói, Bojtor Gyula és Nagy Marina

Na, de nem minden vegán nyit éttermet, te viszont ezt is megtetted. Mindig is vendéglátással foglalkoztál, vagy honnan ered az ötlet?

Soha nem foglalkoztam vendéglátással, a párom egy ideig étteremvezetőként dolgozott, de jómagam semmilyen tapasztalattal nem rendelkeztem. Azonban mindig is volt bennem egyfajta hiányérzet, mert akárhányszor a barátaink Sopronban jártak, nem volt hová beülnünk, sehol nem volt a környéken tisztán növényi alapú konyha. Úgy éreztem, igazán ideje, hogy csak úgy, mint minden hazai nagyvárosban, Sopronban is legyen egy jó kis vegán étterem.

Mennyi idő alatt valósult meg ez az álom?

Nagyjából egy évig tartott a folyamat. Amikor rátaláltam az üzlethelyiségre, már teljesen tisztán láttam, hogy mit is szeretnék megvalósítani. Egy kiadós átépítés és felújítás után, idén július 27-én nyitottunk meg.

Milyen volt a fogadtatás?

Abszolút pozitív! Az első hónap teljes siker volt. Nagyon sok turista tért be hozzánk és a helyieknek is tetszett a választékunk. Aztán persze ezt némi visszaesés követte, amikor a gazdasági helyzet kezdett megváltozni, és az idegenforgalmi szezon is véget ért. De nyilván igyekszünk megoldásokat találni a felmerülő problémákra, melyekből bizony van elég. Elkezdtünk rendezvényekre járni, workshopokat szervezünk, most lesz például egy fermentáló tanfolyam, melyre rengeteg jelentkező volt, szinte pillanatok alatt betelt a férőhelyek száma. Szervezzük a saját ételkiszállításunkat is, mely elsősorban a napi menükre lesz majd érvényes.

Mi az a specialitás, amit csak a Bojtorinában talál meg az ember?

Van egy házi készítésű tempeh, mely csak nálunk kapható (nem általunk készül). Aztán meg lehet kóstolni a különleges csillagfürt kávét is, mely nem kávébabból készül ugyan, de az íze egészen hasonló a hagyományos kávéhoz. Igyekszünk minél több alapanyagot beszerezni egyébként a helyi termelőktől és ehhez igazítani az aktuális választékunkat is.

Terveztek még további bővítést a jövőben?

Az éttermen belül nem, viszont nagy álmom egy vegán központ létrehozása. Itt minden segítséget megkapna az, aki érdeklődik a vegán életmód, filozófia és étkezés iránt. A kezdeti átálláshoz is tervezünk egy konkrét, bárki számára jól használható programot. Természetesen az étterem is része lenne ennek a központnak, és a hamarosan megnyíló vegán reggelizőnk és élelmiszerboltunk szintén. A célunk mellett mindenképpen kitartunk, nem tud minket eltántorítani még a válság sem. Ez az életünk igazi szerelemprojektje.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.