Vegánként a repülőutak még mindig elég sok fejfájást jelenthetnek, hiszen sok légitársaság nem kínál vegán – csak vegetáriánus – fogásokat, akiknél pedig létezik az opció, ott nem biztos, hogy ehető az étel.
Nekem az Air Canada-val volt egy elég kellemetlen élményem néhány héttel ezelőtt. A muffinról képtelenség volt leszedni a papírt, a gyümölcssaláta és a quinoás akármi pedig szó szerint fagyott volt, amikor elém rakták. Nem voltam boldog.
Az Emirates járatain viszont minden bizonnyal kevésbé lett volna kínszenvedés a 8 órás repülőút, a cég ugyanis a ’90-es évek óta kínál vegán ételeket járatain, ráadásul állításuk szerint több elégedettségi felmérés alapján is ők lettek a növényi alapú étrendet követő utasok kedvenc légitársasága.
Az új, több millió dolláros befektetés egy gondosan összeállított, számos ízlelési és tesztelési körön túljutott menüt fog eredményezni, amit First és Business Class-on élvezhetnek az utasok, de az Economy Class kínálata is kapott némi ráncfelvarrást.
A befektetés célja, hogy megfelelően kielégíthessék az egészséges, környezettudatos és a növényi táplálkozás iránti egyre gyorsabban növekvő fogyasztói igényeket. Szeretnék, ha az általuk nyújtott élmény új mércét jelentene a repülőutakon való növényi étkezések kategóriájában. A légitársaság eleinte vallási és kulturális szempontok miatt szolgált fel vegán ételeket, de a nagy sikerre való tekintettel mára 180-nál is több vegán fogás szerepel kínálatukban.
A megújult vegán menük többéves munka eredményei
A Dubaji nemzetközi repülőtéren található Emirates Flight Catering a világ legnagyobb repülőjárat-catering cége. A 11.000 alkalmazottat és 69 séfet foglalkoztató konyha naponta 225.000 adag ételt készít a járatokra.
Az új fogások kidolgozásánál az egyes nemzetközi konyhák specialistáinak szakértelme nagyban hozzájárult, hogy a menüben helyet kapott ételek minden kulturális igényt kielégítsenek. A végső döntéseket vegán és nem vegán szakácsok kóstolásait követően hozták meg, így több nézőpontból tudták értékelni az elkészült ételeket.
Az Emirates igyekszik előtérbe helyezni a fenntarthatóságot is, ezáltal a vegán fogások nemcsak egészségesebb, de környezettudatosabb választást is jelentenek. Jellemzően helyi termelőktől szerzik majd be az alapanyagokat, illetve számos zöldség a Bustanica-ból, a világ legnagyobb függőleges, hidroponikus farmjáról származik majd, ami Dubajban üzemel.
Az elképesztő mezőgazdasági létesítmény többek közt az Emirates Flight Catering üzleti vállalkozása, ami éves szinten 1 millió kg leveles zöldséget állít elő. A létesítmény munkáját a legfejlettebb tanulási algoritmusokat alkalmazó mesterséges intelligencia mellett számos tudós és kutató segíti. Az itt előállított növények mentesek mindenféle rovarirtótól, gyomirtótól és vegyszertől. A tervek szerint idővel számos más zöldség is terem majd a 30.000 négyzetméteres épület falai között.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.