Most olvasott cikk
Egy vegán cég legyőzte a tejipari cenzúrát: mostantól nevezheti “vajnak” a növényi alapú vajakat

Egy vegán cég legyőzte a tejipari cenzúrát: mostantól nevezheti “vajnak” a növényi alapú vajakat

Miyoko beperelte a céget honnan kirúgták

Precedens értékű döntés született egy bíró által: a Miyoko’s Creamery nevű vegán cég pert nyert Kalifornia állammal szemben, és mától nem vonatkozik rá a vaj cenzúrája.

A Miyoko’s tavaly perelte be a kaliforniai Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztériumot, miután az állam még 2019-ben levélben utasította a márkát, hogy ne használjon a csomagolásán olyan, tejtermékekkel kapcsolatos kifejezéseket, mint a “vaj”, “sajt” és “laktózmentes”, valamint törölje a weboldaláról a teheneket ölelő képeit, amivel azt szerette volna kifejezni, hogy vegánként egyetlen tehenet sem bánt, ellenben a tejiparral.

Miyoko Schinner tehenet ölelget
Fotó: Miyoko’s Creamery

A Miyoko Schinner tulajdonában lévő vállalat, amelyet az Animal Legal Defense Fund képviselt a jogi csatában, azzal érvelt, hogy a tilalom sérti a szólásszabadsághoz való első alkotmánykiegészítési jogát, és az Egyesült Államok észak-kaliforniai kerületi bírósága egyetértett ezzel.

Richard Seeborg bíró úgy döntött, hogy a Miyoko’s továbbra is használhat olyan kifejezéseket, mint a “vegán vaj” a kesudió alapú termékeire. A vállalat 2020-ban ideiglenes végzést kapott, amely lehetővé tette számára, hogy megtarthassa a címkéket, amíg az ügy folytatódik.

Miyoko Schinner nyilatkozatában elmondta, hogy az élelmiszerek folyamatosan fejlődnek és változnak, ezt pedig követnie kell a szóhasználatunknak is. Mind a vegánok, mind a nem-vegánok mindennapjaiban szerepelnek ezek a szavak, és a több évtized vagy évszázad alatt már jól kialakult, hogy mi minősül tejnek, sajtnak, vajnak, amit a növényi alapú termékek tökéletesen visszaadnak, ezért a fogyasztók nincsenek átverve – hasonló gondolatokat fogalmazott meg a bíró is, aki neki adott igazat.

A győzelmet követően a vállalat Instagram-oldalán megjelent egy poszt, amiben maga az alapító, Miyoko Schinner jelentette be, hogy mától legálisan használhatják a megnevezést, amit táncra perdülve, énekelve ismételgetett egy ideig, jelezve ezzel, hogy ez bizony vaj, hiába próbálták cenzúrázni a tejipar lobbistái.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.