Most olvasott cikk
Miért utálják a macskák a vizet?

Miért utálják a macskák a vizet?

Számos magyarázat létezik a macskák víziszonyára: az evolúciós félelem mellett például a kifinomult szaglás is közrejátszhat.

Köztudott, hogy a macskák többsége utálja a vizet. Mindannyian láttunk már videókat kád szélén egyensúlyozó, halas tó oldalán elmélázó, vagy éppen medence mellett az ugrást elmérő macskákról, akik a csobbanást követően riadt kapkodással és kapálódzással igyekeznek kievickélni a szorult helyzetből.

Közérdekű információ: nem kell azonnal megijedni és a legrosszabbtól tartani, ha azt látjuk, hogy vízbe esett egy cica, ugyanis a kutyákhoz hasonlóan tudnak úszni. A viselkedésüket tehát elsősorban az ijedség és a víziszony generálhatja, de persze nem árt résen lenni és segíteni az állatnak, ha szükséges.

Hogy mi miatt is jellemző a macskákra ez a bizonyos víziszony? Biztos válaszok nincsenek erre a kérdésre, teóriákból annál több.

A génjeikben hordozhatják

A házi macskák őse Észak-Afrika száraz éghajlatán élt, és egy elmélet szerint ez is állhat akár a félelmük hátterében. Az ezt a teóriát hangoztatók szerint evolúciós tulajdonság ez, amely azért alakulhatott ki, mert az ősök szintjén egész egyszerűen nem alakult ki a vízzel való kapcsolat. Erre vezethető vissza – részben legalábbis –, hogy a macskák nem tekintik a vizet normális közegnek.

A tézist gyengíti, hogy már több ezer éve megtörtént a macskák háziasítása, ezért világszerte mindenféle környezetben élnek már a faj képviselői. Ugyanakkor tudósok szerint az is igaz, hogy a cicák genetikailag nem sokat változtak az őseikhez képest.

Tisztálkodás, tisztálkodás és még egy kis tisztálkodás

Nem kell ahhoz macskatulajdonosnak lenni, hogy tudjuk, a macskák – legalább – a fél napjukat tisztálkodással töltik. Egyesek szerint ez is lehet az oka annak, hogy nem szeretik a vizet: az ugyanis szétzilálja a nagy gonddal rendben tartott bundájukat.

Általánosan kijelenthető, hogy

  • ha túl vizes lesz a macskák bundája, az a testhő csökkenéséhez vezet, amelynek ellensúlyozásához sok energiára van szükség;
  • a nedves szőrzet ráadásul nehezebb is, ami a vadászatban hátráltató tényező lehet.

Egyes fajtákra mindenesetre jellemzőbb, hogy érdeklődnek a víz iránt, például az abesszin, Maine Coon, norvég erdei és bengáli macskafajták. Ezekre jellemző, hogy a szőrzetük valamelyest vízállóbb a többi fajtáénál.

A túl jó szaglás átka

Az állatorvos szerint az is felmerülhet még megfejtésként, hogy a macskák szaglása igencsak kifinomult, elriaszthatják őket a csapvízben lévő adalékanyagok, a klór vagy például a fluor. Ahogy a fürdetéshez használt samponokat is sokáig érezhetik még a szőrükön, ráadásul nem kizárólag a szagukat, hanem az ízüket is, minden egyes tisztálkodás alkalmával.

Mindezek pedig negatív asszociációt kelthetnek bennük az egyéb vizes helyzetekkel kapcsolatban is.

A csapvízzel kapcsolatos veszélyekre egyébként a közelmúltban felhívta egy szakértő az állattartók figyelmét, különösen azokon a területeken, ahol túl kemény a víz. Szerinte kifejezetten ártalmas lehet a kisállatokra nézve hosszú távon, ha nem jó minőségű csapvízzel itatják őket.

Korábbi rossz tapasztalat

A szakértők szerint – ahogy az emberek, úgy – a macskák életében is van kritikus időszak, amikor megtanulják, miként lépjenek kapcsolatba a környezetükkel. Ha ebben az időszakban nem ismerkednek meg a vízzel az itatótálkájukon kívül, fürdési, úszási körülmények között, könnyen megeshet, hogy a lehetőség örökre elúszott.

Ugyanakkor az is rontja természetesen a vízzel való barátkozás esélyeit, ha a macska múltjában történt valami igazán ijesztő a vízzel kapcsolatban – egy vízipisztolyos hecc, esetleg egy kádba szédülés. Ezek szintén örökre elvághatják az állatot attól, hogy megpróbáljon ismerkedni a vízzel.

Az állatorvos kiemelte, a macskákat nem szükséges és nem is szabad rutinszerűen fürdetni. Ha azonban valami miatt mégis muszáj megtenni ezt, fontos a lehető legkevésbé stresszes formában kivitelezni a fürdetést.

A kivételek, akikre üzletágak épülhetnek fel

Persze a víztől való ódzkodás sem jellemző minden macskára, az alábbi videóban szereplő hawaii cica például imád a gazdái szörfdeszkáján siklani. Ráadásul attól sem riad vissza, hogy a deszkáról vízbe ugorva átússzon a másik gazdájához:

Azt, hogy nem a hawaii macska az egyetlen, amely szereti a vizet, bizonyítja az is, hogy létezik már kifejezetten cicáknak tervezett csobogó is, amely itatókútként funkcionál.

Azonban amennyiben úgy döntenek a macskatartók, hogy beszereznek egy ilyet a kedvencüknek, nem árt az óvatosság az olcsóbb, nem megbízható helyről beszerezhető márkákkal. A közelmúltban ugyanis egy TikTok-videóban hívta fel a figyelmet egy gazdi, hogy egy ilyen szerkezet okozta a macskája halálát: áramütést szenvedett el tőle, és már nem lehetett őt megmenteni.

(Vet Help Direct)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.