Most olvasott cikk
Fehérneműs vegán modellek hívják fel a figyelmet a nagyipari állattartás borzalmaira

Fehérneműs vegán modellek hívják fel a figyelmet a nagyipari állattartás borzalmaira

Lingerie Protest - vegán aktivisták fehérneműben az állatokért

Vegán modellek lenge öltözetben hívják fel a figyelmet a nagyipari állattartás kegyetlenségére – erről szól az UnchainedTV legújabb dokumentumfilmje, a The Lingerie Protest.

Habár a legtöbben hasznosnak és fontosnak tartják a vegán aktivizmust, a módszerek hatásosságáról már megoszlanak a vélemények. Vannak, akik a csendes, egyáltalán nem tolakodó vonalat részesítik előnyben, mások pedig váltig állítják, hogy az aktivizmus csak akkor hatékony, ha megbotránkoztat, felkelti a figyelmet és önvizsgálatra késztet.

Ennek a cikknek nem tisztje igazságot tenni és kideríteni, melyik típus a legcélravezetőbb, az viszont biztos, hogy az UnchainedTV nevű vegán streaminszolgáltatón most debütáló The Lingerie Protest dokumentumfilmben szereplő hölgyek módszere egyértelműen a figyelemfelkeltő kategóriába tartozik.

Az előzetes, amit ne az irodában nézz meg

A beharangozó már elérhető ezen az oldalon, de nem ajánlott akárhol megnyitni.

A világhírű ausztrál modell, Stefania Ferrario kezdeményezésére hölgyek tucatjai határozták el, hogy rendhagyó módon fognak felszólalni az állatok érdekében.

Sajnálatos módon a nagyipari állattartásban sínylődő állatok nem rendelkezhetnek a saját testük felett, ezért számunkra különösen nagy erőt adott, hogy mi a testünkkel hívhatjuk fel a figyelmet a helyzetükre.

– indokolta Stefania az aktivizmus eme szokatlan formáját.

A modell merész elképzelése nem maradt visszhang nélkül. A világ számos országában kaptak kedvet a hölgyek, hogy kövessék a példáját és falatnyi fehérneműben próbáljanak nagyobb figyelmet irányítani a haszonállatok siralmas helyzetére.

Ráadásul nem csak kirívó megjelenésük, de választott jelszavaik sem a visszafogott fajtából valók. Tábláikon többek között az „Eat pussy, not animals!” és „We only fuck vegans.” felkiáltások szerepelnek, csak hogy néhányat említsek a repertoárból.

Talán senki nem veszi zokon tőlem, ha jelen esetben eltekintek a magyar fordítástól.

Egységben az erő

Nem Stefania az egyetlen húzónév a vegán streamingszolgáltató dokumentumfilmjében szereplő hölgyek között.

A megmozdulás másik híres résztvevője, a sokak által csak V-gan Bootyként ismert Tash Peterson, aki előszeretettel alkalmazza a disruptive activism módszerét, ami komoly hangsúlyt fektet a nyugalom megzavarására.

Tash is rendszeresen használja testét mondandója kihangsúlyozására, legtöbbször művérrel bekenve, különböző gyorséttermek vagy divatcégek üzleteiben adva elő radikális performanszait.

Hozzájuk csatlakoztak többen, több országból is, bár nem mindenki engedheti meg magának a falatnyi öltözéket. A filmben is szereplő japán hölgyek például mikulásruhában vonultak utcára, hiszen elmondásuk szerint az ázsiai országban jó eséllyel a letartóztatást kockáztatnák, ha fehérneműben próbálnának érvényt szerezni üzenetüknek.

Sokkal több, mint öncélú vírusmarketing

Joggal merülhet fel az olvasóban, hogy az ilyen megmozdulások mögött valamilyen más indok – például az Instagram követők számának növelése – állhat, de a modellek következetesen és régóta használják saját hangjukat és lenge öltözéküket azokért, akiknek sikolyai nem jutnak a mészárszékek falain túlra.

Stefania szerződésében elvileg van is egy passzus, ami alapján nem reklámoz olyan termékeket, amelyek állati eredetű hozzávalókból készültek, illetve dolgozott a PETA Australiaval is a gyapjúipar ellenes kampányban.

Tash megmozdulásairól számos cikk kering a világhálón. Ezek közül emlékezetes a 2021-es Louis Vuitton üzletben történt “véres” tüntetése, vagy amikor tavaly év végén egy marhaárverésről szó szerint kipenderítették – a durva férfi ellen később nem emeltek vádat.

Természetesen a bátor hölgyeknek kijut a nyomdafestéket nem tűrő bekiabálásokból, mégis azt mondják, többnyire pozitívan értékelték az emberek a figyelemfelkeltő módszerüket, ahogy ez a videóban is számos járókelőtől hallható.

A közösségi médiában pedig igen nagy visszhangot keltett a rendhagyó megmozdulás, vagyis nyugodtan mondhatjuk, hogy a modellek elérték a céljukat.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.