Egyre több cég kezd a Közel-Keleten növényi húshelyettesítők gyártásába, ahogy egyre nagyobb kereslet mutatkozik ott ezekre a termékekre. Ebben a régióban jellemzően egészségügyi okokból nyit a többség a növényi étrend felé.
A világ egyre több pontján válik ismertté és kedveltté a növényi étrend, és természetesen a közel-keleti régió sem maradhatott ki a sorból. A kínálat egyre inkább tükrözi a helyiek növekvő igényét a vegán táplálkozásba illeszthető termékekre. A boltok polcain egyre több a növényi alternatíva, az éttermek étlapjain is egyre többször fedezhető fel növényi alapú opció, közel-keleti vegán Facebook-csoportok jönnek létre.
A Közel-Keleten elérhető növényi helyettesítő termékek azonban javarészt importáruk, ez pedig két okból is problémát jelent:
- nagyobb az ökológiai lábnyomuk, mintha helyi termékek lennének, valamint
- drágábbak is az extra szállítási költségek miatt.
A növényi fordulat már megkezdődött
A Közel-Keleten tevékenykedő gyártók már felfigyeltek a növényi alapú étrend rohamos terjedésére. A trend pedig lassacskán a helyi gazdasági folyamatokon is tükröződni kezd.
Az Egyesült Arab Emírségekben a halal – azaz az iszlám vallásban megengedett – ételekre specializálódott Al Islami 2021-ben rukkolt elő első növényi alapú termékével, egy napraforgófehérjéből, lóbabból és borsóból készült burgerrel. Ugyanebben az évben követte a cég példáját a helyi nagy élelmiszergyártó Americana is, amely rögtön öt húshelyettesítőt is piacra dobott. A márka növényi alapú termékcsaládját Nabati névre keresztelték.
A növényi alapú húshelyettesítők óriási előnye, hogy új technológiákkal készülnek, és ennek révén folyamatosan lehet fejleszteni, javítani őket. Így egyre finomabb és táplálóbb növényi alapú húsokat fejleszthetünk ki
– mondta Laurent Stévenart, az Americana növényi alapú élelmiszerekért felelős igazgatója.
Hozzátette, biztató tendenciának látja, hogy egyre kevésbé jellemző az, hogy egy étlapon ne szerepeljen növényi alapú étel is a hagyományos kínálat mellett.
A közel-keleti növényi lendület azóta sem tört meg: idén az IFFCO – egy élelmiszergyártó, amelynek a székhelye az Egyesült Arab Emírségekben található – megnyitotta a régió első növényi húshelyettesítők gyártására szorítkozó egységét Dubaj ipari negyedében.
Nem sokkal később pedig az abu-dzabi központú, növényi húshelyettesítőket forgalmazó Switch Foods is felavatott egy közel 2000 négyzetméteres gyárat a fővárosban. Ebben vegán és szójamentes
- kebabot,
- koftát,
- szudzsukot, azaz török kolbászt,
- darált „húst”,
- valamint hamburgerpogácsákat gyártanak majd.
Az egészségügyi érvek a leghatásosabbak
Az arab háztartások húsközpontú étrendje mellett is robbanásszerű növekedés mutatkozik a növényi alapú alternatívák piacán a régióban. A brit székhelyű Triton Market Research szerint a Közel-Keleten és Afrikában a növényi alapú élelmiszerek és italok piaca 2021 és 2028 között várhatóan 8,35 százalékos összetett éves növekedési ütemet (CAGR) ér majd el.
Érdekesség, hogy míg a nyugati országokban elsősorban állatjóléti és fenntarthatósági okokból fordulnak inkább a növényi étrend felé, a Közel-Keleten a többség egészségügyi okokból dönt így.
A régióban az étrend legnagyobb vonzereje az, hogy egészséges. A mi növényi alapú húshelyettesítőnk nem tartalmaz például koleszterint vagy transzzsírt. Ha el tudjuk kezdeni tömegesen felvilágosítani a helyi fogyasztókat az egészségügyi előnyökről, akkor kezd majd el igazán felpörögni ez az egész
– mondta Laurent Stévenart.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.