Most olvasott cikk
A növényi étrend segíthet megelőzni a gyulladásos bélbetegségek kialakulását a gyerekeknél

A növényi étrend segíthet megelőzni a gyulladásos bélbetegségek kialakulását a gyerekeknél

Egy új metaanalízis szerint kapcsolat lehet a magas húsfogyasztás és a gyermekekben, valamint a tinédzserekben kialakuló emésztőrendszeri megbetegedések között, mint például a gyulladásos bélbetegségek.

Az ausztráliai University of Newcastle kutatói által jegyzett metaanalízis 36 kutatást ölel fel, amiben 6,4 millió gyermek vett részt. Az eredményeket a Digestive Disease Week 2023 konferencián prezentálták Chicago államban.

Az eredmények alapján joggal feltételezhető, hogy szoros kapcsolat van a gyerekekben és tizenévesekben jelentkező, a gyulladásos bélbetegségeket is magukba foglaló emésztőrendszeri megbetegedések, valamint a magas húsfogyasztás között.

„A gyulladásos bélbetegségek olyan krónikus betegségek, melyek elsősorban a vékony- és vastagbelet érintik. Két legfőbb típusuk a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás. Kialakulásuk oka máig ismeretlen” – olvasható a Házipatika oldalán az angol nyelvterületen csak IBD-nek (inflammatory bowel disease) nevezett betegségek leírása.

A tanulmány olyan tényezőket keresett, amelyek befolyásolják a gyermekkori IBD kialakulását. Az adatok alapján azok a gyerekek, akik fiatal korukban (0-5 éves korukig) a jellegzetes nyugati étrendet követték – amelyben nagy mennyiségben található feldolgozott szénhidrát, vörös húsok, tejtermékek, cukros üdítők és olajban sütött ételek – nagyobb számban szenvedtek emésztőrendszeri megbetegedéstől.

Azért is fontos a metaanalízis által talált kapcsolat, mert a fiatalok körében világszerte egyre növekszik a megbetegedések száma. Nisha Tacker, a tanulmány vezetője szerint minden négy IBD esetből egyet 21 éves kor előtt diagnosztizálnak.

Nisha éppen ezért azt javasolja a fiatal gyermekes szülőknek, hogy olyan étrendet válasszanak, amely zöldségekben, és lehetőleg csak minimálisan feldolgozott teljes értékű ételekben gazdag.

Más tényezők is közrejátszanak

A klasszikus nyugati étrend mellett számos más kapcsolatra is fény derült a metaanalízis alapján.

Az IBD kialakulását gátolhatja a zöldségekben gazdag étrend mellett az is, ha a gyermeknek kettő vagy több testvére van, háziállattal nőtt fel, vagy csak egy WC található a lakásban.

Ennek az oka Nisha szerint, hogy a túlzásba vitt higiénia megakadályozhatja a megfelelő immunrendszer létrejöttét, ez pedig különösen igaz a gyermekek esetében. Ha ellenőrzött és biztonságos környezetben történik, akkor az állatokkal történő érintkezés, vagy a szabadban zajló játszadozás elősegítheti a megfelelő védelem kialakulását.

Fontos tényező volt még a passzív dohányzás, valamint az antibiotikumok fogyasztása. Azoknál, akik dohányfüstnek voltak kitéve, megduplázódott az IBD kialakulásának esélye, akik pedig 5 éves koruk előtt kaptak antibiotikumokat, megháromszorozódott a későbbi emésztőrendszeri betegségek kialakulása.

A gyulladásos megbetegedések elleni védelem mellett az emésztőrendszer daganatos megbetegedései ellen is hatásosnak bizonyult a növényi alapú étrend egy tavaly nyáron publikált metaanalízis alapján.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.