Most olvasott cikk
Egyre több klímatudós van kitéve zaklatásnak, fenyegetésnek

Egyre több klímatudós van kitéve zaklatásnak, fenyegetésnek

egyre több klímatudóst, meterológust ér zaklatás

Klímatudósok, meteorológusok, tudományos ismeretterjesztő szakemberek osztották meg tapasztalataikat munkájuk hátulütőiről. Volt, aki teljesen kiégett azt látva, hogy évek óta ugyanazt szajkózza, mégsem történik változás. Egy Emmy-díjas meteorológust addig zaklattak és fenyegettek, amíg el nem költözött a városból. Pedig a felmérések szerint az amerikaiak többsége nyitott arra, hogy az éghajlatváltozásról értesüljön.

A közép-nyugati államokból származó negatív tapasztalatokról számoltak be az éghajlatváltozással kapcsolatos területen dolgozó szakemberek. Vannak, akik egy darabig elviselik a bántó megnyilvánulásokat vagy akár a durvább fenyegetéseket is, de Chris Gloningernél betelt a pohár.

Az Emmy-díjas meteorológus 2021-ben költözött Iowa államba Bostonból. Az éghajlatváltozásról szóló sorozatáért díjat nyert időjós 15 évnyi televíziós tapasztalattal rendelkezett szakmájában, ezért számított arra, hogy nem mindenkinek fog tetszeni a mondandója. Amire viszont nem számított, hogy olyan mértéket ölt a gyűlölködés, ami végül megfutamítja.

A kezdeti rosszindulatú megjegyzéseket követően Gloninger olyan fenyegetéseket kapott a klímaváltozás és az időjárási jelenségek közötti összefüggést taglaló „összeesküvés-elméletei” miatt, hogy a csatorna testőröket fogadott mellé. Később a rendőrség megbírságolt egy iowai lakost, de Gloninger végül besokallt az őt érő támadásoktól.

Van az úgy, hogy az embert annyiszor viszik padlóra, hogy egy idő után kénytelen feladni. És én úgy éreztem, túl messzire ment ez az egész

– mondta az élményeiről az időjós, aki végül kétévnyi megpróbáltatást követően visszaköltözött Massachusetts államba.

Van olyan klímatudós, aki nem bírta tovább

Martha Durr november elején hagyta ott az állami klimatológus pozícióját. Úgy érezte, sokszor igazságtalanul vádolják és támadólag lépnek fel vele szemben, pedig ő mindig igyekezett empatikus és segítőkész lenni. Egy idő után nem bírta tovább, hogy látszólag semmi eredménye nincs annak, hogy folyamatosan ugyanazt szajkózza az embereknek.

Nagyon megterhelő egy idő után meggyőzni az embereket, hogy a tudomány valóságos. Ha ezt akarod csinálni, keress valaki mást. Én már nem akarom ezt tovább folytatni. Inkább segítenék másoknak, hogy megtalálják a megoldást a problémára

– mondta Martha, aki nyolc év után hagyott fel hivatásával.

A negatív tapasztalatok és fenyegetések ellenére úgy tűnik, az amerikaiak többsége tisztában van az éghajlatváltozás jelenségével, és támogatják az Egyesült Államok részvételét a különböző klímaprojektekben. A klímatudósok és meteorológusok által megosztott történetek felhívják a figyelmet arra, hogy milyen fontos a pontos és megbízható tájékoztatás, valamint az ismeretterjesztést végző emberek elszántsága a jövő alakulásában.

(One Green Planet)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.