Most olvasott cikk
Kanadában börtönnel „díjazzák” az állatjogi aktivizmust

Kanadában börtönnel „díjazzák” az állatjogi aktivizmust

Amy Sorrano és Nick Schafer 30 napos börtönbüntetést kapott, amiért megmutatták az elképesztően nyomorúságos viszonyokat egy kanadai sertéstelepen.

A világ – pontosabban a világnak azon része, ahol szívükön viselik az állatok sorsát – egy emberként sóhajtott fel megkönnyebbülten, amikor a 8 fős esküdtszék úgy határozott, hogy Wayne Hsiung és Paul Picklesimer egyik ellenük felhozott vádpontban sem bűnös.

A két aktivista még 2017-ben menekített meg két kismalacot egy utahi sertéstelepről, amivel bizonyosan az életüket mentették meg az állatoknak. A régóta húzódó ügy végére pont került, az aktivistákat nem ítélték el, és egy röpke pillanatig azt gondolhattuk, ez precedenst teremt.

Sajnos az öröm nem tartott sokáig. Két kanadai aktivista ügyében máshogy ítélt a bíróság, ami sokak számára megdöbbenést okozott, figyelembe véve, hogy az aktivisták sokkal komolyabb büntetést kaptak, mint amit azok a telephelyek szoktak kapni, amelyeket állatkínzás címén elítélnek.

Amy Soranno és Nick Schafer 2019-ben ott volt azok között az aktivisták között, akik Kanada első sit-in tiltakozását (amikor az aktivisták betörnek a farmra, és onnan folyamatosan közvetítik telefonjukkal a látottakat) megszervezték és végrehajtották az Excelsior sertésfarm telephelyén április 28-án. A sit-in egy korábbi PETA-videóra volt reakció, amin rejtett kamerával felvett képsorok mutatták be azt a földi poklot, amit a telephelyen raboskodó állatoknak el kell viselniük.

A videón nyílt sebekből vérző, tumortól szenvedő, mocsokban élni kénytelen állatok láthatók, terhes kocák szenvednek a fém ketrecekben, amelyekben megfordulni is képtelenek. A bemutatott anyagon elektromos árammal kínozzák, rugdossák az állatokat, érzéstelenítés nélkül tépik le a kismalacok heréit, szóval minden olyan borzalom lencsevégre került, amit egy ilyen telephelyen átélhet egy haszonállat.

„Az volt a célunk, hogy nagy médiafelhajtást csapjunk a dolog körül, nemcsak azért, hogy bemutassuk az Excelsior farmot, hanem hogy megmutathassuk, amit itt látnak, az az egész iparágra jellemző” – mondta Amy.

Egy teljes hónap rácsok mögött

Az Animal Justice – ehhez a szervezethez tartozik Amy és Nick – kiadott egy sajtóközleményt, melyben többek között az is olvasható, hogy a két állatjogi aktivista az első, akiket Kanadában erőszakmentes polgári engedetlenség következtében börtönre ítélnek.

Amy Sorranot és Nick Schafert sokkal durvábban kezelték, mint akármelyik kanadai farmot, amit állatkínzás címén elítéltek. A farmok legtöbbször megússzák próbaidővel vagy pénzbírsággal, még a legdurvább esetekben is. Ha Sorrano és Schafer csirkék szárnyait tépte volna ki, lapáttal vert volna halálra pulykákat, vagy hagyták volna őket kezeletlen sérülésekbe belehalni, valószínűleg sokkal kisebb büntetést kapnak

– fogalmazta meg gondolatait Camille Labchuck, az Animal Justice ügyvezetője, ügyvéd.

Kanadában jelenleg nincsen kormányzati szinten szabályozva az állatjólét. Az önkéntesen vállalt, irányadó jellegű útmutatásokat a húsipar különböző szereplőiből összeeszkábált tanács látja el, vagyis lényegében a húsipar saját magát szabályozza állatjóléti kérdésekben.

Az aktivisták törvényt szegtek, ezt semmilyen módon nem lehet kétségbe vonni, de számos kérdést felvet, hogy egészséges-e az a rendszer, ami állatok millióinak kárára nyerészkedik, és sokkal kevésbé bünteti a kegyetlenségeket elkövetőket, mint azokat, akik ezekre az atrocitásokra megpróbálnak fényt deríteni.

(Mercy For Animals)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.