Most olvasott cikk
Hogyan szabadulj meg a pálmaolajtól?

Hogyan szabadulj meg a pálmaolajtól?

Hogyan szabadulj meg a pálmaolajtól?

Bármilyen szempontból is nézzük, a pálmaolaj egy meglehetősen aljas növényi termék. Szinte mindenben megtalálható; a pálmaolaj iparának értéke kb. 44 milliárd dollár.

Azonban cseppet sem megnyugtató, hogy ez a masszív összeg nem éppen egy olyan iparágat támogat, ami akár egy kicsit is etikus vagy felelősségteljes lenne.

Hatalmas környezeti károkat okoz

Mivel a pálmaolaj olcsó, és roppant sokoldalúan felhasználható, így több mint 50 millió tonnát termelnek évente azért, hogy a kutyakajától kezdve, különféle mosószereken át, egészen az édességekig mindenhez felhasználják. Ennek a legnagyobb hátránya, hogy a farmerek a hatalmas kereslet miatt bármit megtesznek, hogy a pálmaolajat magas haszonkulccsal eladják a nagyüzemek számára.

Ennek érdekében akár több ezer négyzetkilométernyi trópusi esőerdőt is kivágnak azért, hogy pálmaültetvényeket termesszenek a helyén.

A WWF jelentése szerint minden órában 300 focipályányi esőerdő tűnik el, hogy legyen hely a pálmaültetvények számára.

Összességében megállapítható, hogy a világ sokkal többet fizet 44 milliárd dollárnál; a pálmaolaj árába beletartozik egész ökoszisztémák megsemmisítése, az orángutánok kiirtása és eddig példátlan mennyiségű széndioxid kibocsátása.

Hogyan szabadulj meg a pálmaolajtól?
kép forrása: Star2.com

Látható, hogy nagyon komoly problémával nézünk szembe, de hála a környezeti, állatjogi és emberjogi szervezeteknek, sok vállalat elköteleződött, hogy csak fenntartható forrásból szerez be pálmaolajat.

Létezik ám fenntartható forrás is

A fenntartható pálmaolaj kerekasztala (Roundtable for Sustainable Palm Oil) által felállított irányelvek és standardok követése biztosítja, hogy a vállalatok csak olyan pálmaolajat vásároljanak, amely etikus és fenntartható gazdaságokból származnak.

A kerekasztal programja olyan intézkedéseket tartalmaz, amelynek célja az erdőírtások megelőzése, illetve az átláthatóság növelése az ellátási láncon belül; tehát a vállalatok nem hivatkozhatnak arra, hogy fogalmuk sem volt arról, hogy az általuk felhasznált pálma olyan gazdaságból származik, amely illegális erdőirtást végez és gyerekmunkát alkalmaz.

Ha hoznak is majd ezek az intézkedések változást a pálmaolaj feketegazdaságába, ezek még nem láthatóak. Azonban a legtöbb vállalat már aláírta az egyezményt; elköteleződtek amellett, hogy átláthatóvá teszik az ellátási láncukat, szóval izgatottan várjuk a fejleményeket.

Azonban addig a csodálatos napig se üljünk ölbe tett kézzel, amíg a pálmaolaj lekerül a feketelistáról. Íme pár dolog, amit megtehetsz azért, hogy ne finanszírozd akaratod ellenére az erdőirtásokat, illetve más szörnyű etikátlan bűntetteket.

Végy egy nagy levegőt, és szabadulj meg a pálmaolajtól!

1. Bővítsd a tudásod a témában

A tudás hatalom, főleg akkor, ha meg szeretnénk érteni, hogy a pálmaolaj hogyan hat a te életedre, illetve a más emberek és állatok életére világszerte. Íme pár forrás, amely segít komplexebben látni a pálmaolaj körüli problémát, illetve segít felfedni, hogy mely kedvenc termékeid készülnek fenntartható pálmaolajjal, és melyek nem:

2. Szabadulj meg a pálmaolajtól a mindennapokban

Ahogy arról korábban is szó volt, a pálmaolaj szinte mindenben megtalálható; a samponodban, a sminkedben, a mosószeredben, szóval a pálmaolajtól való szabadulás kissé nehéznek tűnhet. De ne aggódj, ez sem egy lehetetlen feladat, csak a megfelelő eszközök kellenek hozzá, és észre sem fogod venni a különbséget (kivéve, hogy könnyítesz a lelkiismereteden).

A WWF összeállított egy értékelő lapot, amely egy részletes leírást ad minden főbb fogyasztási termékről, és pontozza őket aszerint, hogy mennyire fenntartható a pálmaolajjal kapcsolatos vállalati politikájuk.

3. Keresd az alternatívákat!

Hogyan szabadulj meg a pálmaolajtól?

Ha egyszerűen csak meg szeretnél szabadulni a pálmaolajtól, akkor keress pálmaolajmentes alternatívákat a mindennapokban használatos termékekre. A One Green Planet rövid listája talán segíhet a választásban. Ugyanakkor fontos tudnod, hogy a pálmaolaj mellett a másik, bolygót pusztító iparág az állattenyésztés.

Ha elhagyod az állati eredetű termékeket is, akkor nem csak az orángutánokon segítesz, hanem több milliárd másik állaton is, emellett megmentheted a bolygót és javíthatsz az egészségeden is!

4. Terjeszd az igét!

Ha már megtapasztaltad, hogy milyen csodás és felszabadult az életed pálmaolaj nélkül, akkor ezeket a tapasztalataidat mindenképpen érdemes megosztanod a barátaiddal is. Akár azzal is kezdheted, hogy ezt a cikket megosztod!

Írj pár posztot az idővonaladra, csatlakozz környezettudatos csoportokhoz vagy válj aktivistává. Mesélj arról, hogy mi az, amit a pálmaolajtermesztésről tanultál, és mennyivel jobban érezted magad, miután kiiktattad az életedből.

Kezdeményezz versenyeket facebookon; lássuk, melyik barátod tudja a legkreatívabb módon helyettesíteni a pálmaolajat!

5. Segíts!

Amikor a pálmaolaj okozta környezeti katasztrófa már elcsitult, még lesz pár elvégzendő feladat; az erdők újraültetése és a veszélyeztetett orángutánok populációjának helyreállítása akár évszázadokat vehet igénybe. Nem lehet elég korán elkezdeni begyógyítani azt a sebet, amelyet a pálmaolajtermelés okozott.

Hogyan szabadulj meg a pálmaolajtól?

Lesd meg ezeknek a lenyűgöző szervezeteknek a munkáját, és találd ki, te hogyan tudnál segíteni; önkénteskedéssel, adományokkal vagy akár csak egy petíció aláírásával. Minden apró cselekedeted hatalmas változást hozhat!

 


 

Minden információt ingyen adunk, és szívből írunk. Ha hiszel egy békés, tudatos és állatbarát jövőben, kérlek támogass minket! [KATTINTS IDE]

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.