Most olvasott cikk
Felmentették a David Attenborough-t vacsora közben megszólító tengerbiológust

Felmentették a David Attenborough-t vacsora közben megszólító tengerbiológust

Emma Smart érthetően örült a döntésnek, de továbbra is kitart amellett, hogy a népszerű természettudós, David Attenborough sokszor bort iszik és vizet prédikál.

Mi is beszámoltunk róla, hogy tavaly novemberben letartóztattak egy klímaaktivistát, a tengerbiológus végzettségű Emma Smartot, mert vacsora közben “zaklatta” Sir David Attenborough-t.

A tudós, aki egyben az Animal Rebellion aktivistája is, öt percet kért a népszerű televízióstól, hogy kritikus fontosságú dolgokat vitathasson meg vele, többek között arról, hogy mire kéne használnia az internetes felületeit. A dolgok viszont nem úgy alakultak, ahogy azt Emma elképzelte.

A letartóztatásról videó is készült, amiben látható, hogy a földön fekvő hölgyet bilincsben vezetik el a helyszínről, miközben azt kiabálja, hogy csak öt percet szeretne Attenborough idejéből.

Az eset pikantériája, hogy Sir Attenborough éppen a halászatról forgatott egy dokumentumfilmet, ami után a weymouth-i Catch of the Old Fish Market nevű, felső kategóriás, halétterembe ült be vacsorázni.

Az étterem Emma szerint az egyenlőtlenség szimbóluma, az ott lévő árakat a helyi lakosok nem engedhetik meg maguknak. Ráadásul a várost komoly mértékben fenyegeti a tengerszint-emelkedés, miközben a megélhetési válság közepette is üzemelő étterem pont abból az iparágból profitál, ami ezt a folyamatot okozza.

Felmentették az aktivistát

Március 17-én tárgyalták az aktivista ügyét. A vád szerint nem működött együtt a hatóságokkal, de a bíró úgy ítélte, hogy erre nem is adtak számára elegendő időt, illetve a hölgy viselkedése nem volt fenyegető, ezért felmentette.

Nagyon boldog vagyok, hogy a bíró elismerte a jogomat, hogy felhívhassam a figyelmet erre a kritikusan fontos dologra, és továbbra is azon leszek, hogy a klíma- és ökológiai válság megoldásairól beszélgetni tudjunk

– nyilatkozta Emma a Plant Based Newsnak az ítéletet követően.

Az Animal Rebellion állatjogi szervezet is boldog volt a vád ejtése kapcsán.

„Nagy öröm, hogy a törvénykezés az átlagemberek oldalára állt, akik felszólalnak a megélhetési-, ökológiai- és klímaválság ellen. Emma Smart bátran viselkedett, amikor beszélgetést kezdeményezett az élelmiszerhálózat átalakításának fontosságáról Sir David Attenborough-val a The Catchben” – méltatta Emma kezdeményezését aktivistatársa, Louisa Hillwood, szintén az Animal Rebelliontől.

A 96 éves természettudós vörös húst nem fogyaszt, de halat és csirkét igen. A napokban indult legújabb természetfilmje, a Wild Isles, ami a Brit-szigetek élővilágát dolgozza fel.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.