Most olvasott cikk
Az olasz tojásipar betiltja a hím csirkék élve darálását

Az olasz tojásipar betiltja a hím csirkék élve darálását

hím csirkék

Történelemi lépést ért el egy állatjogi egyesület Olaszországban. Több éves harcuk eredményeképpen, 2026-tól kezdődően tilos lesz a tojásipar melléktermékének számító hím csirkék lemészárlása az országban.

Az Animal Equality nemzetközi állatvédő szervezet 2 éves lobbizást követően érte el, hogy augusztus 3-án az olasz képviselőház abszolút többséggel (346 igen, 10 nem, 19 tartózkodott) megszavazza azt a rendeletet, ami megtiltja a hím csirkék lemészárlását. Ez a gyakorlat ugyanis bevett szokás a világon szinte mindenhol, hiszen a hím állatok semmilyen profitot nem termelnek az ipar számára. Így a tojásiparban szerint teljesen felesleges életben tartani őket.

A szervezet Francesca Galizia képviselővel szorosan együttműködve alkotta meg azt a javaslatot, amit még tavaly decemberben tártak a képviselőház elé, ezt fogadták most el. A törvény azonban csak 2026-ban lép hatályba.

A viszonylag hosszú kifutási idő azt a célt szolgálja, hogy az üzemek megfelelően fel tudjanak készülni az átállásra és alkalmazni tudjanak olyan technológiákat, melyek segítségével már a tojásban megállapítható az állat neme. Így kizárólag a nőstényeket keltenék ki.

A képviselő hálás köszönetét fejezte ki az Animal Equality-nek, akik hosszú ideje vívják ezt a harcot, de az olaszországi tojáskereskedők szervezetének (Assonavi) is hálás volt, akik az elejétől kezdve támogatólag álltak a javaslathoz és az in-ovo (tojásban történő) eljárás alkalmazásához.

A hét elején a képviselőházban lezajlott szavazás egyértelműen történelmi jelentőségű. Bizonyítja, hogy ha keményen dolgozunk egy állatok számára jobb világért, akkor kimagasló eredményeket érhetünk el

– örvendezett Sharon Núñez, az Animal Equality elnöke.

Miért bántják a hím csirkéket a tojásiparban?

A hím csirkék, mivel tojást nem raknak, illetve nem a húsúkért tartott fajtából valók, teljesen feleslegesek a tojásipar számára. A leggazdaságosabb, ha minél előbb megszabadulnak tőlük, ezért a legtöbbjüket a kikelést követő 24 órán belül legyilkolják. A két legelterjedtebb módszer a naposcsibék leölésére az élve ledarálás – ilyenkor futószalagon egy magas fordulatszámon pörgő rotorba ejtik az állatokat –, vagy a szén-dioxiddal történő elgázosítás. Hazánkban az utóbbi, azaz az elgázosítás a bevett gyakorlat.

Alice Trombetta, az Animal Equality ügyvezetője „szisztematikus mészárlásnak” nevezte a gyakorlatot, és boldog, amiért a parlament támogatta a kezdeményezést, amely véget vett ennek.

Az állatok érző lények, akiket nem lehet csak úgy ipari melléktermékként kezelni. A hím csirkék mindennapos mészárlása többé nem lesz általános gyakorlat, az intézményeknek meg kell felelniük az új iránynak az ország és az állatok sorsának érdekében

– fejtette ki véleményét Trombetta.

Az egynapos állatok leölése már Franciaországban és Németországban is betiltásra került, az Egyesült Államokban pedig most folyik az aláírásgyűjtés, hogy ott is beszüntessék ezt a kegyetlen eljárást. Már több, mint 50.000 aláírást számlál a dokumentum, amit itt lehet támogatni.

(Animal Equality)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.