Állatok

Franciaországban betiltják a hímcsibék élve darálását

Tojásipari hímcsibék élve darálásaJoel Saget/AFP/Getty Images

Jövő év végétől tilos lesz a tojásiparban élve darálni a hímcsibéket – jelentette be Didier Guillaume, a francia mezőgazdasági miniszter.

A tojásiparban világszerte bevett gyakorlat, hogy a hímnemű csibéket darálóba dobják a kikelésük után, ugyanis nem csak tojást rakni nem képesek, ahogy a nőstények, de a húsukért sem gazdaságos felhizlalni őket.

Bár ez a módszer évtizedek óta működik, rengetegen a mai napig nem tudnak róla. A tojásipar természetesen nem büszkélkedik vele a reklámokban.

A tojásiparban használt általános gyakorlatokról itt írtunk részletesebben.

Győzelem, de van még hova fejlődni

Azokat az állatokat, akiket nem darálóba dobják, általában szén-dioxiddal teli kamrákban megölik, elektrosokkolják vagy pedig zsákokban megfojtják és a szemétbe dobják. Ez a kegyetlen gyakorlat általában igaz a “szabad tartásos” vagy “humánus” gazdaságokra is, amelyek inkább csak jól hangzó marketingszlogenek, az állatoknak nem jelentenek sokat.

A kutatók azon dolgoznak, hogy nagyiparilag is hatékony és gazdaságos megoldást találjanak arra, hogy már azelőtt megállapítsák az állatok nemét, mielőtt kikelnének. Létezik már ilyen, de a legtöbb ország még nem akar áttérni erre a megoldásra. Világszerte több milliárd hímcsibét darálnak le évente.

A Compassion in World Farming (CIWF) állatvédő szervezet üdvözölte a bejelentést, ugyanakkor elégedetlenek is, amiért a ketreces tartásról és a kandisznók érzéstelenítés nélküli kasztrálásáról szó sem esett, így ezek továbbra is megmaradnak legális eljárásnak a hús- és tojásiparban.

A franciák egyébként kifejezetten ellenzik az állatkínzást. Az IFOP nevű állatjogi szervezet megkérdezte az embereket, hogy megszüntetnék-e a nagyipari állattartást, amire a válaszadók 83%-a igennel válaszolt. Továbbá 55% szeretné, ha több vitát folytatnának az olyan kritikus fontosságú témákról, mint a vadászat, az állattenyésztés és a szőrmeipar.

Ez is érdekelhet ➡  Miért nem vegán a tojás? Miért nem esznek tojást a vegánok?
Tetszett ez a cikk? Olvasnál még ilyet? Csatlakozz a több, mint 100 támogatónkhoz, akik már befektettek a minőségi vegán újságírásba.
Prove
A Prove.hu segít, hogy a jó emberek jó döntéseket hozzanak - útmutatók a vegán életmódról, növényi étrendről és az állatjogokról.

1 hozzászólás

  1. A baromfi tenyesztesrol csak annyit tudtam eddig, hogy szuk ketrecekben ossze zsufolva,tartjak oket. Nem tudtam azt se hogy a him baromfiakat, elve daraljak be napos csibekent. A csor csonkitasarol se tudtam eddig, a tojas nyeresrol se, valamint arrol sem, hogy milyen kegyetlen a sorsuk, mire beall a halaluk.Vegan vagyok, hust 16 eve nem eszem, de tojast eddig fogyasztottam. Ezutan ezt is fontolora veszem, hogy abba hagyom.Kiallok az allatok vedelme melett.

Írd le a véleményed!

Szünet.

A Veganuár 2020 lezárult. 
Térj vissza néhány hét múlva, hogy elsőként regisztrálj
a 2021-es kihívásra.