Most olvasott cikk
A húslobbi nyomására nem lett vegán menü egy mezőgazdasági iskolában

A húslobbi nyomására nem lett vegán menü egy mezőgazdasági iskolában

Külső nyomásra visszavonta a húsmentes kezdeményezését az angol Bishop Burton College iskola. A mezőgazdasági szakiskola a nemzetközi Veganuary kezdeményezésbe kapcsolódott volna be a húsmentes napokkal, ám a húslobbi megakadályozta ezt. Az esetet követően az intézmény elnézést kért a gazdáktól és biztosított mindenkit, hogy fontosnak tartják az állattenyésztést.

A Veganuary nemzetközi kezdeményezésbe kapcsolódott volna be a Bishop Burton College, de az állattenyésztők nem nézték jó szemmel a vegán januárt – számolt be a Plant Based News. A diákok által indított kezdeményezés lényege az lett volna, hogy az egyik iskolai büfében heti két alkalommal csak növényi fogásokat szolgáltak volna fel. Mindezt azért, hogy népszerűsítsék a növényi étrendet.

A húslobbi viszont igen haragosan reagált a kezdeményezésre. Mindössze egy nappal később az intézmény igazgatója, Bill Meredith az Instagramon kért elnézést az ötletért.

A Bishop Burton College nevében szeretnék reagálni a növényi fogásokról szóló bejegyzésünkre érkezett reakciókra. Teljesen megértjük az indulatokat, és elnézést kérünk a gazdálkodói közösségtől, a fenntartóinktól és az egykori, jelenlegi és jövendő diákjainktól is azért, amit a bejegyzés sugallt. […] Mint a földművelésre specializálódott oktatási intézmény, a mezőgazdaság jelenti a képzésünk központi elemét, és elismerjük az állattenyésztés fontosságát a fenntartható gazdálkodási rendszerekben és az egészséges, kiegyensúlyozott étrendben

– írta az igazgató.

A húslobbi nem hagyta kibontakozni a diákokat

A kezdeményezést elítélő hangok kívülről érkeztek, nem az intézmény falain belülről, állítja Conner Peters, az intézmény egyik tanulója, a Plant-Based Universities (PBU) kampány résztvevője. Elmondása szerint egy helyi televíziós személyiség, Gareth Wyn Jones, valamint a Countryside Alliance szervezet tehető felelőssé a kezdeményezés visszavonásáért. A szervezet a vadászatnak is nagy támogatója.

A kezdeményezéssel szembeni ellenállás a Facebookon és a Twitteren is leginkább olyanoktól jött, akik nem tanulnak vagy tanítanak a Bishop Burtonon, elkeserítő volt, de nem volt meglepő

– mondja Peters sajtónyilatkozatában.

A PBU a kezdeményezés sikertelensége ellenére dicséretesnek tartja, hogy a diákok megpróbáltak tenni valamit a változás érdekében. A szervezet kihangsúlyozza, hogy az élelmezési rendszerünk átalakításában és fenntarthatóbbá tételében elengedhetetlenül fontos szerepe lesz a mezőgazdasági szakembereknek. Ezért különösen fontos lenne, hogy az ilyen intézmények tanulói tisztában legyenek a növényi étrend előnyeivel.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.