Most olvasott cikk
Amerikai tésztasaláta vegán majonézzel

Amerikai tésztasaláta vegán majonézzel

Amerikai makaróni saláta - Prove.hu

Ez az amerikai tésztasaláta makaróniból készül friss, ropogós zöldségekkel és vegán majonézzel. Remek étel lehet baráti vacsorák kiegészítőjeként, de önmagában fogyasztva is megállja a helyét.

A tésztasaláta sokszor ízetlen, szegényes köretként jelenik meg a családi és baráti összejöveteleken. Emiatt sokan elkönyveljük magunkban: a tésztának a saláta közelében semmi keresnivalója, hagyjuk csak meg az olaszos, paradicsomos ételeknek.

Pedig krémes, ízletes öntetbe forgatva, ropogós zöldségekkel feldobva akár főételként is megállja a helyét: ennek egyik legjobb példája ez a ma már szinte klasszikusnak számító amerikai tésztasaláta.

Az itt felsorolt zöldségek helyett – vagy azok kiegészítéseként – kipróbálhatod csemegekukoricával, zöldborsóval, olívabogyóval, brokkolival vagy akár zöldbabbal is. A salátaöntethez pedig használhatsz bolti termékeket is, vagy elkészítheted a házi vegán majonéz és vegán tejföl receptjét.

Hozzávalók

4-5 adaghoz

  • 300 gramm száraz szarvacska tészta (az amerikaiak ezt hívják makaróninak)
  • 1 kisebb vagy ½ fej nagyobb lila hagyma
  • 3 szál szárzeller
  • 2 db nagyobb kaliforniai vagy kápia paprika
  • 6 db 6-9 cm-es csemegeuborka
  • 6 evőkanál vegán majonéz
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 4 evőkanál növényi tejföl
  • 1 evőkanál agávészirup
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 3 evőkanál fehérborecet, rizsecet vagy almaecet
  • 2 evőkanál csemegeuborka-lé
  • só, frissen őrölt bors

Elkészítés

  1. A tésztát lobogó vízben, egy evőkanál sóval a csomagoláson írt főzési időnél három perccel kevesebb ideig főzd. Ha kész, szűrd le, és alaposan öblítsd át hideg vízzel. Miközben a többi hozzávalót összekészíted, időnként kevergesd meg, hogy ne ragadjon össze.
  2. A lila hagymát aprítsd fel egészen apróra, majd egy evőkanál ecettel forgasd össze, és tedd félre legalább tíz percre. Ezzel a lépéssel megakadályozzuk, hogy túl intenzív íze legyen a salátában.
  3. A paprikát, zellerszárat és csemegeuborkát vágd kicsi, kb. fél cm-es kockákra.
  4. Az öntethez keverj össze egy nagyobb tálban hat evőkanál vegán majonézt, négy evőkanál növényi joghurtot vagy tejfölt, egy evőkanál dijoni mustárt, egy evőkanál agávészirupot, egy teáskanál fokhagymaport, két evőkanál fehérbor-, rizs- vagy almaecetet, két evőkanál csemegeuborka-levet, frissen őrölt borsot és kezdésnek fél teáskanál sót.
  5. A lila hagymát alaposan öblítsd le, majd keverd össze az összes hozzávalót: az öntetet, a tésztát és a zöldségeket.
  6. Az édes, savanyú és sós ízeknek mind érződnie kell a végeredményen, így lesz igazán finom a tésztasaláta: kóstolással döntsd el, kell-e még bele só, agávészirup, csemegeuborka-lé vagy ecet. Úgy érnek össze legjobban az ízek, ha fogyasztás előtt legalább fél órára hűtőbe teszed, de azonnal is tálalhatod.

Az amerikai tésztasaláta mellé nagyon jól illik valamilyen zöldségfasírt, például ez a kapros cukkinifasírt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.