Most olvasott cikk
A prosztatarák elleni harcban is hatásos lehet a növényi étrend

A prosztatarák elleni harcban is hatásos lehet a növényi étrend

prosztatarák

A legújabb kutatások szerint ritkábban halnak bele a prosztatarákba azok, akik nagyobb mennyiségben fogyasztanak növényi alapú ételeket.

Az American Journal of Clinical Nutrition-ban (Amerikai Táplálkozástudományi Folyóirat) megjelent tanulmány nemrég megerősítette a növényeket előnyben részesítő táplálkozás egészségmegőrző szerepét.

A tanulmány szerint nemcsak a betegség megelőzésében lehet fontos szerepe a gyümölcsöknek, zöldségeknek és a rostban gazdag gabonáknak, hanem a gyógyulásban is. A kialakult betegségbe 19%-kal kisebb eséllyel halnak bele ugyanis azok, akik növényi étrenden vannak, sőt, a prosztata-megnagyobbodás tekintetében is védelmet élveznek.

A kutatók szerint ezek a hatások valószínűleg a gyümölcsök és zöldségek antioxidáns tulajdonságainak köszönhetők, melyek fogyasztása csökkentheti a szervezetben a krónikus gyulladást.

Ez a tanulmány bizonyítékul szolgál arra, hogy a növényi alapú ételek fogyasztása csökkenti a prosztatarák agresszív formái kialakulásának az esélyét, különösen a 65 évesnél fiatalabb férfiak esetében

– áll a kutatás összefoglalójában.

Mit mutatnak a számok?

A kutatók 47.239 férfit követtek nyomon 28 éven keresztül. Közülük a vizsgált időszakban 6.655 személyt diagnosztizáltak prosztatarákkal, 515 esetben előrehaladott stádiumban. 956 alany esetében ítélték a betegséget halálos lefolyásúnak, és sajnálatosan 806-an haltak meg prosztatarákban.

Bár a résztvevők kevesebb, mint egy százaléka folytatott kizárólag növényi étrendet, azoknál, akik összességében több növényi tápanyagot fogyasztottak, jelentősen ritkábban alakult ki a betegség súlyos formája. Korábban már megfigyelték, hogy a növényi alapon étkező férfiak PSA (prosztata specifikus antigén) szintje alacsonyabb. Ez az érték utal a prosztata működésére. Az emelkedett szint nem jelent feltétlenül daganatos megbetegedést, de fontos, hogy a férfiak 40 év felett rendszeresen ellenőriztessék a PSA-szintjüket.

A rendszeres szűrés életet menthet

A férfiakra, különösen az 50 év feletti korosztályra, az egyik legnagyobb egészségügyi veszélyt a prosztatarák jelenti. Itthon a férfiak körében a tüdőrák után a második leggyakoribb ráktípus, mely évente 1400-1500 ember halálát okozza.

Kialakulásában valószínűleg komoly szerepet játszik a genetika és az életkor is. Míg 40 éves kor alatt viszonylag kevés férfit érint ez a betegség, az idő előrehaladtával az arányok drasztikusan romlanak – olyannyira, hogy a 65 év feletti férfiak esetében a tanulmány szerint a növényi alapanyagok gyakoribb fogyasztása sem jelentett kifejezett védelmet. Ez azonban nem változtat azon, hogy, mint oly sok más betegségnél, a prosztatarák esetében is lehetőségünk van életmódunkkal és étrendünkkel csökkenteni a kialakulás lehetőségét.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát a megelőzésben. Az anális úton, tapintással végezett vizsgálat kellemetlennek tűnhet, de a korai szakaszban felismert betegség gyógyulási esélyei jók, az életminőség hosszú ideig megőrizhető. Az orvosok ajánlása szerint 40 éves kor felett javasolt legalább évente megnézetni a prosztatát.

Ezen felül számos magyar orvosi weboldal is megemlíti az egészséges, növényeket és gyümölcsöket előnyben részesítő táplálkozást, mint megelőzési módszert és a vörös húsokban, zsírban gazdag táplálkozást, mint rizikófaktort.

(Plant Based News)

Lektorálta: Dr. Gergely Anna

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.